Тарифна політика на наступний рік

Серед найважливіших питань порядку денного чергового засідання Уряду, що відбулося  31 травня, – тарифна політика на наступний рік.

З доповіддю  «Встановлення граничних рівнів тарифів на послуги газопостачання, електроенергетики, теплової енергії (опалення та підігрів води), водопостачання та водовідведення (каналізація) на 2019 рік, виступив заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник.

За його словами, тарифи 2019 року формувалися з урахуванням покриття економічно обґрунтованих витрат на надання енергопостачальними організаціями послуг та з можливістю отримання прибутку. Прибутки цих підприємств  будуть використані на модернізацію існуючих мереж і підтримання їх у працездатному стані.

Міністр також зазначив, що  зношеність більшості з них на сьогодні складає від 60 до 25 % того ресурсу, що залишився. «Складається ситуація: якщо протягом найближчого року-двох не буде реалізована інвестиційна програма, спрямована на підтримку і збереження водоканального господарства та інфраструктури з постачання електроенергії, газового господарства і теплоенергії, ми можемо втратити можливість надання подібних послуг і поставки ресурсу споживачеві», – пояснив Сергій Оболоник.

Для того, щоб ситуація змінилася, й  треба було розробити нову тарифну політику, яка дозволить знайти інвесторів для відновлення та збереження мереж. За  нового підходу  тариф підвищиться лише для комерційного споживача. Однак газова складова залишиться на колишньому рівні, як для населення, так і для юридичних осіб. Сергій Оболоник зазначив, що таку практику буде застосовано вперше. Раніше в тарифі змінювалася тільки вартість газу.

З урахуванням досить низького рівня прибутків населення та через девальвацію, яка сталася раніше, прийнято рішення: плату населення за теплоносії, газ і воду не збільшувати. Придністровці не відчують підвищення тарифу на своїх гаманцях. Різницю  за них сплатить держава.

Перший заступник Голови Уряду Тетяна Кірова, яка проводила засідання, підсумовуючи тему, сказала: «Державна підтримка населення і соціальна політика повинні реалізовуватися державою і фінансуватися з бюджету. Саме тому у 2019 році з республіканського бюджету на компенсацію міжтарифної різниці для населення буде направлено 86 млн рублів. Цю різницю профінансує держава, і витрати громадян на оплату послуг залишаться на незмінному рівні, тобто, на рівні 2018 року».

Пільгове кредитування інвалідів війни – захисників ПМР і воїнів-афганців

Міністр соціального захисту та праці ПМР Олена Куліченко донесла до відома присутніх проект постанови щодо пільгового кредитування громадян ПМР, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва під час захисту ПМР, а також у результаті участі в бойових діях у республіці Афганістан у період з квітня 1978 року по 15 лютого 1989 року. Нагадаємо, що подібна програма вперше була реалізована в минулому році. Тоді на ці цілі направили  4,5 млн рублів.

Тепер було запропоновано встановити загальний обсяг кредитних коштів на суму 5 млн рублів, що виділятимуться ЗАТ «Приднестровский Сбербанк».

Крім цього, проектом постанови Уряду передбачається збільшення максимальної суми кредиту – до 70 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян ПМР. На сьогодні надійшли заявки на кредит уже від 112 осіб.

Нині в межах чинної програми пільговий споживчий кредит видається під процентну ставку, що дорівнює 4 % (чотирьом) річних, хоча загалом гроші надаються ЗАТ «Приднестровский Сбербанк» під 18 % річних.

Якщо позичальник несвоєчасно перекаже плату за кредит і відсотки, тобто порушить графік погашення кредитного договору, то йому доведеться за додаткові дні користування кредитом заплатити 18 % (вісімнадцять).

На  допомогу індивідуальним підприємцям

Начальник Державної податкової служби Максим Баденко представив зміни й доповнення до Закону ПМР «Про індивідуальний підприємницький патент». У рамках чинної редакції закону патент автоматично продовжується, якщо оплата його відбулася своєчасно. У такому випадку територіальні податкові служби можуть розглянути можливість відстрочки платежів. Однак, за його словами, зафіксовані випадки зловживання цією нормою. Пропонується її використовувати всього два рази на рік.

Задля зменшення частки тіньового ринку

Ще один документ, розглянутий на засіданні, спрямований на збільшення частки безготівкових розрахунків. Віце-прем’єр Олексій Цуркан нагадав, що подібна законодавча ініціатива вже була раніше направлена до Верховної Ради.

Йшлося про те, що платіжний термінал, як одна з платіжних систем ПМР,  встановлюватимуть тільки ті підприємства, обсяг виручки яких за підсумками минулого року перевищив 1 млн 200 тисяч рублів, і торгова площа становить понад 30 квадратних метрів.

Також буде надано перелік тих видів діяльності, які виключають необхідність мати платіжний термінал. За недотримання норм передбачається адміністративна відповідальність.

Ірина   МАСЛОВА.