Президент зустрівся з захисниками республіки

Традиційними для політичного життя республіки стали зустрічі Президента Вадима Красносельського з придністровцями, які відстоювали незалежність молодої держави. Під час такого спілкування вони мають можливість поділитися проблемами, які їх турбують.

Така чергова зустріч відбулася 28 травня у столичному Будинку офіційних прийомів. Глава держави розповів про досягнення керівництва республіки під час переговорів з представниками Республіки Молдова. «Хочу підкреслити, що немає альтернативи переговорному процесу. З перших днів свого президентства я прийняв рішення приділяти пильну увагу покращенням життя простих людей. Перш за все це стосується питань економічного, культурного, гуманітарного характеру. Президент є провідником волі придністровського народу, а саме: курсу на незалежність».

Важливою домовленістю, за словами Глави держави, стало відкриття у 2017 році мосту через Дністер у районі сіл Гура Бикулуй і Бичок. Вадим Красносельський зазначив, що, завдяки наявності придністровських прикордонних, міграційних і митних постів, вдалося встановити режим контролю над економічними агентами.

Захисників цікавили питання соціальної підтримки громадян, а саме: додаткових соціальних виплат громадянам ПМР, які брали участь у бойових діях і мають орден, але перейшли на пенсію іноземної держави до 1 січня 2015 року.

Як пояснила міністр соціального захисту і праці Олена Куліченко, з 1 січня 2018 року такі виплати розпочато. «Стосовно доплати за орден, ми говоримо про додаткове матеріальне забезпечення громадянам, які перейшли на пенсію відповідно до законодавства іноземної держави. З 1 травня закон набув чинності, й ця виплата здійснюється, як у відповідних центрах Єдиного державного фонду соціального страхування міст і районів, так і в пенсійних відділах силових міністерств і відомств», – сказала міністр.

Захисників також цікавило питання газифікації приватних домоволодінь. Вадим Красносельський дав доручення Міністерству економічного розвитку досконало вивчити це питання і виділити людей, які у першу чергу мають потребу в підключенні газу.

Актуальною залишається проблема безкоштовного проїзду до лікувального закладу в Тирасполь захисників республіки, які мешкають в інших містах і районах ПМР. Як розповів Голова Верховної Ради Олександр Щерба, у першому читанні було ухвалено законодавчу ініціативу народних депутатів Андрія Сафонова і Вадима Кравчука, яка дозволить реалізувати це на практиці.

На завершення зустрічі Президент висловив подяку захисникам за діалог. Він також закликав їх активніше працювати з гарантом переговорного процесу – Російською Федерацією, доносячи позицію Придністров’я з різних питань.

Глава держави зазначив, що необхідно активізувати роботу щодо взаємодії між виконавчою і законодавчою гілками влади з громадськими організаціями нашої держави.

Андрій   КРАВЧЕНКО.
Фото прес-служби Президента