Чуття єдиної родини

Те, що об’єднує велику кількість народів, людей та культур, що надихає бути згуртованими та єдиними, те, що є гордістю кожної людини, – це наша мова та традиції. Безліч людей по всьому світу, в тому числі в Придністров’ї, 24 травня відзначають велике свято – День слов’янської писемності та культури. Щороку воно пов’язує придністровців узами однієї родини. У кожному місті нашої республіки відбуваються різноманітні заходи, присвячені творцям слов’янської писемності – святим рівноапостольним Кирилу та Мефодію.

Виникло це свято ще з далеких часів. День пам’яті цих святих як День слов’янської писемності та культури почали відзначати в Болгарії. Ця традиція бере свій початок ще з XIX століття. З часом свято почали відзначати в інших країнах: в Росії, Україні, Білорусії, Молдові тощо.

У Придністров’ї його офіційно відзначають з 1994 року, саме тоді це свято стало державним. Але найперші урочистості, присвячені пам’яті Кирила та Мефодія,  відбулися ще в 1990 році у столичному сквері біля центральної міської бібліотеки. Ця гарна традиція збереглася і до наших часів.

Яскраві національні костюми та подвір’я, гарне виконання пісень і танців, виставки народних умільців та художників – таке свято творчості й таланту відбувається кожної весни в Центральній міській бібліотеці ім. О. С. Пушкіна міста Тирасполя. Фольклорне свято «Пісня – душа слов’янського народу» щороку збирає велику кількість людей різних національностей, які прославляють свій народ, свою мову, свої традиції. Тут гості заходу мають можливість ознайомитися з традиціями російського, українського, білоруського, польського, болгарського та інших народів, що населяють Придністров’я.

Представники національних громад Придністров’я вітають присутніх зі святом.

Голова товариства польської культури Наталя Синявська, звертаючись до гостей заходу, зазначила: «День слов’янської писемності й культури – це спільне свято всіх слов’ян, яке сприяє спілкуванню та єднанню. Воно нарощує і зміцнює почуття причетності до загального коріння. Я бажаю, щоб цей день став для нас добрим стимулом для збереження цінностей наших народів».

Концертну програму для присутніх підготували найкращі колективи міста, лауреати міжнародних вокальних і танцювальних фестивалів та конкурсів. Серед них ансамбль танцю столичного культурно-дозвільного центру «Ювілейний», артисти з села Паркани: ансамблі «Червена Китка» і «Славейче», танцювальний колектив «Другарі».

Також у сквері бібліотеки розгорнулися різноманітні виставки: книжкова експозиція «Слово – всього сущого основа», виставка керамічних і художніх робіт «Казки О. С. Пушкіна» учнів Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького, виставка-продаж виробів клубу «Колорит». Окрему увагу привернула до себе експозиція «Славянского слова узорная нить», де було представлено найстаріші книжки фонду столичного музею.

Ольга   СТОЯНОВА.