У скарбниці студента плюс одна робота

Студенти кафедри української філології ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, долучившись до Дня слов’янської писемності та культури, представили свої науково-дослідні роботи на мовному та літературному гуртках.

На заході були присутні завідуюча кафедрою української філології Олена Якимович, українська письменниця Надія Делимарська, учні теоретичного ліцею № 1, викладачі та студенти.

Найважливішою й найефективнішою формою роботи студентів є гуртки з мови та літератури. Перевага гурткової роботи полягає передусім у тому, що заняття проводяться систематично, за продуманим, заздалегідь складеним планом, під безпосереднім керівництвом викладача-словесника або літератора. Учнів таким чином залучають до активної праці над цікавими та важливими для практики, освіти й загального розвитку мовними явищами.

Студентка 2-го курсу Ольга Сапожник зацікавила слухачів своєю незвичайною темою – «Діалектна лексика у творі М. Матіос «Кулінарні фіґлі». Особливі деталі в назвах страв». «Кулінарні фіґлі» – це міні-енциклопедія сімейного життя самодостатньої жінки, яка знає, що сміх і смачна кухня вміють підтримати здоровий дух у тілі людини так само, як нехитрі знання неписаних законів і народних звичаїв, свого і чужого минулого. Протягом усього твору авторка подає рецепти – правдиві, недорогі й розраховані на щоденну сімейну кухню. У своїй статті студентка наводить один із таких рецептів «Швидкий десерт»: «Благо, що якраз фруктовий сезон і для цього багато не треба: всього лише зірвати в саду зо два десятки персиків, зняти з них шкірку, збити міксером, розкласти в широкі бокали – і залити персикове пюре добре охолодженим шампанським. Отак. Як сказали б італійці – беліссімо!».

Згадавши про італійців, Надія Делимарська поділилася своїми враженнями від Італії в цілому. За її словами, письменниця деякий час перебувала в Італії й дуже добре знайома з традиціями та звичаями цієї країни. Вона відмітила широкий асортимент макаронів, якими так пишаються італійці. «І все-таки де б я не була, але домашні харчі завжди смачніші», – зазначила письменниця.

Заслухали й інших студентів, які також представили цікаві теми. Однією з них була «Тема трагічного кохання, діалог через століття (на матеріалі трагедії В. Шекспіра «Ромео і Джульєта» та повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків)». Студентка 3-го курсу Валерія Манзяк розповіла про справжнє кохання пар, яким не судилося бути разом через міжусобні сутички в родинах. Після представленої роботи вона відповіла на запитання викладачів та учнів. «На мій погляд, на 3-му курсі навчатися набагато цікавіше, ніж на попередніх, тому що саме з третього курсу починають викладати профільні предмети, й ми можемо більш детально вивчати мову та літературу», – розповіла Валерія.

Усі студенти мають можливість надіслати свої науково-дослідні роботи до збірника наукових праць, який вийде за матеріалами міжнародної дистанційної науково-практичної конференції у Бургасі (Болгарія).

Анастасія   КАЛІОН.