Вчимося одне в одного

Цікаві заходи проводять співробітники музею історії села Незавертайлівки. Так, напередодні Дня Перемоги вони організували інтерактивну гру патріотичного спрямування «Пісні воєнних років». Гостями заходу стали фахівці Слободзейського музейного об’єднання (СМО) та сіл Карагаш, Суклея, Паркани, Кіцькани та Коротне, жителі Незавертайлівки.

Активними учасниками гри були учні п’ятих класів Незавертайлівських ЗОШ № 1 і № 2. Вони ґрунтовно підготувалися до такої цікавої в їхньому житті події та з ентузіазмом вгадували, буквально з перших акордів, мелодії пісень воєнних років, потім виконували вгадану пісню під акомпанемент гармоніста М. Боталова. Лунали пісні про війну, дружбу, Перемогу, кохання, військові дороги.

Намагаючись створити колорит воєнного часу, щоб занурити учасників та глядачів у події Великої Вітчизняної війни, працівники музею та Будинку культури села переодяглися у військову форму того періоду. Вони знайомили дітей не тільки зі словами пісень, а й з їх авторами – поетами й композиторами – з цікавими історіями появи музичних творів. Захоплива розповідь музейників супроводжувалася показом фотографій, а слова пісень та їх виконання також демонструвалися на мультимедійному обладнанні.

Гості активно підтримували учасників гри, підспівували їм. Того дня багато розповідали про учасників війни та їхні подвиги. Народний ансамбль «Маріца» виконав одну з пісень (молдавською мовою) про село. Вірш написав ветеран Великої Вітчизняної війни, член Спілки письменників Придністров’я, засновник музею села П. Данич.

Великим подарунком для селян був виступ В. Рогулець, члена СПП, керівника художнього колективу «Світозари», який прочитав власний вірш про жителів Незавертайлівки й подарував його музею. У цьому творі він розповів про героїзм ветеранів війни, оспівав важку працю трудівників тилу та наших сучасників, нинішніх жителів села. Музейні працівники підготували для присутніх виставку з фондів музею на військову тематику.

Цікавий за змістом і формою проведення, захід порадував усіх: діти з задоволенням брали в ньому участь, оскільки вони дізнавалися багато нового про своїх земляків – учасників війни, ознайомилися з історичним минулим через творчість композиторів-піснярів воєнних років. Найактивніших відзначили грамотами та солодощами.

Фахівці музею теж підбили підсумки заходу й дали йому професійну оцінку.

Вікторія   ЧЕБАН,  директор СМО.