Тричі пролунало гучне кадетське: «Ура!»

25 травня в Республіканський кадетський корпус МВС ПМР імені світлійшого князя Таврійського Григорія Потьомкіна на свято останнього дзвоника завітав Президент нашої держави Вадим Красносельський. У складі урядової делегації разом з Президентом в гості до кадетів також прибули: міністри внутрішніх справ та освіти ПМР Руслан Мова і Тетяна Логінова, глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко, інші урядові особи та офіцери МВС ПМР. На урочисту церемонію останнього дзвоника також прийшли рідні та близькі кадетів.

Слід зауважити, що перед початком свята відбулося урочисте внесення Червоного прапора кадетського корпусу почесним караулом. Історія кадетського корпусу починається з 2002 року. Тоді в колишньому приміщенні 2-ї середньої залізничної школи у складі вихованців інтернату було організовано кадетську групу в кількості 33 учнів. 2006 року відбувся перший випуск кадетів. Сьогодні кадетська школа – один з кращих спеціалізованих навчальних закладів Придністров’я. Вихованці школи багаторазово перемагали в різноманітних республіканських олімпіадах, у навчальному процесі особлива увага надається заняттям спортом. Десятки випускників кадетського корпусу сьогодні – заслужені офіцери силових структур нашої країни.

Офіційна частина свята розпочалася з рапорту Верховному Головнокомандувачу про шикування підрозділів начальника корпусу підполковника міліції Сергія Биченкова. У відповідь на вітання Головнокомандувача тричі пролунало гучне кадетське: «Ура!».

У короткому зверненні до присутніх Президент підкреслив важливість події: «16 років існує Республіканський кадетський корпус. Багато вихованців корпусу вже здійснили свою мрію – стали офіцерами. Перед курсантами-випускниками не ставиться завдання обов’язково влитися в силові структури. Але я впевнений, що з вас виростуть дійсно, загартовані мужчини», – зазначив Вадим Миколайович. Президент подарував вихованцям корпусу татамі для боротьби та навісне спортивне обладнання для занять боксом.

Упродовж свята було оголошено Указ Президента про нагородження викладачів корпусу Аллу Лаврову та Світлану Магилдан медалями «За трудову доблесть» та «За відзнаку в праці» відповідно. Спеціальним Розпорядженням Президента за якісну і плідну роботу Грамотами Президента відзначено педагогів Надію Локайчук і Єлизавету Федорову. Листами Подяки Президента за значні успіхи у виховному процесі було заохочено викладачів Аллу Бондаренко, Валентину Чобан, Леоніда Гусаренка та Владислава Чорномаза.

Зі святом останнього дзвоника привітав усіх присутніх міністр внутрішніх справ генерал-майор міліції Руслан Мова. Керівник силового відомства Придністров’я відзначив плідну працю вихователів та працівників технічного відділу. Серед нагороджених грамотами відомства: капітан міліції Віктор Дьяченко, викладачі Марина Гуцу, Ольга Коломійчук, Тетяна Батринча, працівники Тетяна Панасенко, Валентина Владова. За відмінне навчання і зразкову поведінку грамоти МВС ПМР були вручені кадетам старших класів: Олександру Луполову, Єгору Флорі, Артему Савіну, Вадиму Абрежі, Данилу Лук’янчуку та іншим курсантам.

Зі словами щирої вдячності до всього педагогічного колективу, батьків і окремо до курсантів звернулася міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова: «Останній день навчання – особливий день. Попереду – Єдиний державний екзамен. Я впевнена, що ви гідно складете його. Тут, у цих стінах, кращими вихователями упродовж кількох напружених років навчання закладалося майбутнє держави, майбутнє безпеки нашої держави».

З напутніми словами, з побажаннями широкої та світлої дороги в майбутнє, до кадетів також звернувся мер міста Роман Іванченко.

Завершив офіційну церемонію свята настоятель каплиці Образу Спаса нерукотворного військово-історичного комплексу «Бендерська фортеця» отець Олексій. Він відправив молитву за труди кадетів та їхніх вихователів, за те, щоб Господь послав усім мир, благодать і умиротворення. Молитва закінчилася святим водохрещенням усіх присутніх.

За тим настав час останнього дзвоника. Сповістити всіх про закінчення навчального року надали честь 11-класнику Юрію Осипову та шестикласнику Данилкові Куяченкову. Під час церемонії кадети подарували своїм вихователям десятки чарівних букетів квітів. Закінчилося свято останнього дзвоника урочистим маршем усіх підрозділів кадетського корпусу і виконанням Гімну Придністровської Молдавської Республіки, слова якого чітко знав кожний кадет. Тому так приємно було слухати величну музику і багатоголосий  спів курсантів.

По закінченні всіх святкових заходів Президент Вадим Красносельський поспілкувався з батьками та рідними кадетів. На прощання курсанти-випускники сфотографувалися з Президентом.

Володимир   ПУКЛІЧ.