Довгоочікуване свято учнів, батьків і вчителів

Пролунав останній дзвоник для 2 964 учнів і випускників освітніх закладів Дубоссарського району. Минув черговий відрізок часу, за який школярам вдалося дізнатися багато корисної й цікавої інформації. Для випускників старших класів останній дзвоник – це як перший урок нового життя. Життя дорослого, складного, в якому необхідно вирішувати багато завдань, але вже не математичних, а життєвих, правильно їх вирішувати…

У кожній школі, за традицією, відбулися довгоочікувані лінійки, на яких підбивали підсумки спільної праці – вчителів та учнів. За 9 місяців учасникам освітнього процесу довелося докласти багато зусиль, щоб результати роботи стали гідними. Цього дня школярів та їхніх наставників вітали представники органів влади, громадських організацій та батьки. Глава Дубоссарської держадміністрації побував на урочистостях у міській школі № 2. Виступаючи перед учасниками лінійки, Руслан Чабан зазначив, що з останнім дзвоником настає чарівна пора, яку всі люблять і чекають, – шкільні канікули. «Але попереду ще екзамени для школярів середніх і старших класів. Особливо вони важливі для випускників, тому що це – як забіг на довгу дистанцію – ознака майстерності, яка полягає в тому, щоб уже на її завершенні гідно фінішувати. Бажаю вам успішно скласти іспити й здійснити свої заповітні мрії», – сказав глава.

За минулий навчальний рік школярі успішно проявляли себе не тільки в навчанні, але й у позашкільних закладах. Наприклад, вони посіли перше місце на Республіканському зльоті юних туристів, друге – в республіканському конкурсі «Юний патріот Придністров’я», а серед міських шкіл і сіл району юнармійський загін «Орлятко» набрав найбільшу кількість балів і став переможцем цього року. На урочистій лінійці глава району особисто вручив кожному учаснику команди почесні дипломи, а також подарував школі палатку для участі у туристичних, спортивних заходах і походах військово-патріотичної спрямованості.

У старшокласників попереду перехідні й випускні іспити. Головним випробуванням для випускників 2018 року стане Єдиний державний іспит. Цього року атестати про середню (повну) освіту в школі № 2 отримають 38 випускників, з яких 10 претендують на золоті медалі. Всього ж у Дубоссарському районі 11 клас закінчують 145 випускників, більшість із яких планує продовжити навчання у вищих навчальних закладах Придністров’я, Молдови та Росії. Випускники, які добре володіють українською мовою, стануть студентами вишів України. Від імені Верховної Ради ПМР дубоссарських учнів із завершенням навчального року поздоровив депутат ВР ПМР Петро Пасат: «Керівництво республіки сьогодні вживає заходів, щоб молоді фахівці не від’їжджали з нашої країни. Дипломи ПДУ тепер визнаються у всіх країнах СНД і Євросоюзу. Бажаю вам успішно скласти всі іспити й здійснити все, що ви запланували. Ніколи не забувайте свою рідну школу, місто і республіку».

За традицією, на урочистих лінійках грамоти та дипломи вручали всім школярам, які протягом навчального року позитивно проявили себе як у навчанні, так і в позашкільних заходах. Дубоссарські учні були призерами й переможцями предметних республіканських олімпіад і конкурсів: «Техноинтеллект», «Исток-2018», «Юный патриот Приднестровья», «Защитники Отчизны моей», «Мы этой памяти верны». Вони також брали участь і посідали призові місця у змаганнях, чемпіонатах, фестивалях і конкурсах міжнародного рівня зі спорту, туризму та музики.

Цього урочистого дня особливої уваги заслуговували випускники. Трепетно пролунали з їх вуст слова прощання та подяки вчителям. Зворушливо давали напутні настанови молодшим школярам – берегти й любити школу. А різнокольорові кульки, випущені в небо, стали символом нового етапу в їхньому житті.

Надія   ПАЄРЄЛІ.