Слова вдячності і прощальний вальс

Завершення одного періоду життя та початок наступного відбувається у день, коли людина закінчує навчання у школі, гімназії чи ліцеї. Останній дзвоник стає першим кроком у доросле життя та великий світ різноманітних можливостей, де кожен випускник обирає для себе свій шлях. Щороку наприкінці весни, а саме 25 травня, в кожному середньому освітньому закладі республіки відбуваються урочисті лінійки.

Щасливі очі випускників, радість на обличчях вчителів, гордість батьків за своїх дітей та нескінченні привітання шкільних друзів із завершенням навчання – саме таким стало свято останнього дзвоника в Тираспольській гуманітарно-математичній гімназії.

Цього року випускниками закладу стали 75 учнів, серед яких призери міських, республіканських предметних олімпіад, а також різноманітних міжнародних конкурсів.

Присутній на урочистій лінійці Голова Уряду Придністров’я Олександр Мартинов, звертаючись до випускників гімназії підкреслив: «Те, ким ви станете після закінчення вищого навчального закладу, вплине на ваше життя. Бажаю, щоб ви не помилилися у своєму виборі. Слухайте батьків та своїх друзів, але, перш за все, прислухайтеся до свого серця та своєї інтуїції». Прем’єр-міністр дав високу оцінку роботі педагогів гімназії: «Ви передаєте учням не тільки свої знання, а й життєвий досвід, вкладаєте в них часточку своєї душі. У нас з вами чудові, талановиті діти, і в цьому, шановні педагоги, ваша велика заслуга.»

Напутні слова почули випускники й від директора гімназії Валентини Землякової: «Ви отримаєте основний документ – атестат про повну загальну середню освіту. Перед вами відкриється весь світ, тисячі доріг, і дуже хочеться, щоб той вибір, який ви зробите, був правильним, тому що це ваша доля, ваше майбутнє. Від того, якими станете ви, залежить подальший розвиток нашого міста і республіки».

Прощальний вальс, кольорові повітряні кульки, що несуть заповітні бажання в блакить і слова вдячності вчителям, які протягом багатьох років були поряд з дітьми та допомагали їм на кожному кроці шкільного життя – без цих традицій не відбувається жодне свято останнього дзвоника. Проте, в гуманітарно-математичній гімназії мають свої особливості на цьому святі. Наприклад, дівчатка приходять на останній дзвоник у довгих сукнях, як це було прийнято на початку ХХ століття, підкреслюючи свою повагу до історичного минулого. Ще однією гарною прикметою для випускників є випускання голубів, які є символом миру та щасливого майбуття.

Радісним та хвилюючим свято є не тільки для тих, хто цього року прощається з рідною гімназією. Школярів, які у вересні знову сядуть за парти, попереду чекають канікули. А для десятикласників це літо стане особливо важливим етапом роздумів, адже наступний навчальний вважається вирішальним у виборі своєї професії.

Тетяна   БУКІНА.