Прикордонна застава імені Юрія Колоскова

Напередодні 100-річчя утворення прикордонних військ, 25 травня, на прикордонній заставі урочисто відкрили адміністративну будівлю прикордонного відділення «Тирасполь». Заставі було присвоєно ім’я генерал-майора Юрія Колоскова, який стояв біля витоків утворення прикордонних військ республіки. Також на його честь була відкрита меморіальна дошка.

На церемонії були присутні міністр державної безпеки ПМР Валерій Гебос, перший Президент Ігор Смирнов, ветерани органів державної безпеки.

Валерій Гебос подякував особовому складу за роботу – відкриття нової адміністративної будівлі. «Попри той факт, що через певні обставини ця робота велася упродовж кількох років, вона нарешті завершилася. Також хочу подякувати керівникам підприємств, які допомагали в будівництві».

Прикордонників із цією важливою датою привітав Ігор Смирнов: «Кожна держава повинна захищати власні кордони. Важлива роль у цій роботі відводиться прикордонникам. Життя Юрія Колоскова було пов’язане зі службою в прикордонних військах. Він добровольцем приїхав захищати нашу республіку в 1992 році. Юрій Колосков передав свій досвід з однією метою, з тією ж, з якою створювалася наша держава – захистити життя людей, причому всіх національностей, всіх, хто проживає на цій землі. Він був не з тих, хто під час розвалу Радянського Союзу кинув офіцерську честь під ноги, він прийшов на допомогу людям. Я вдячний вам за те, що ви пам’ятаєте, за те, що створюєте найважливіше – зберігаєте пам’ять про те, як треба служити нашому придністровському народу».

По завершенні урочистої церемонії наш кореспондент поспілкувався з ветеранами органів безпеки, які особисто знали Юрія Колоскова.

Перший начальник прикордонного загону МДБ ПМР Валерій Ширков зазначив: «Коли ми створювали перші застави, то і мріяти не могли про таке. Ми тоді тулилися в малопристосованих для несення служби вагончиках. Не було ні обмундирування, ні зброї. Цій заставі присвоєно ім’я Юрія Колоскова. І це правильно. У територіально-рятувальних загонах колишніх прикордонників було мало, тому, саме завдяки його досвіду і знанням ми змогли створити наші прикордонні війська. Він особисто розробляв статути. Під його керівництвом розроблене тимчасове положення «Про охорону державного кордону Придністровської Молдавської Республіки». Він зробив вагомий внесок у створення прикордонних військ республіки».

Анатолій Бондаренко з 2002 по 2007 рік служив начальником штабу прикордонного загону і теж відзначає важливу роль Юрія Колоскова в історії прикордонних військ нашої республіки: «Він був нашим командиром і справжнім професіоналом, знав усі тонкощі роботи, вміло працював з особовим складом. З упевненістю можна заявити, що Юрій Колосков цілком віддавався військовій службі й був прикладом для всіх нас».

З нагоди 100-ліття від дня утворення прикордонних військ і за активну участь у будівництві адміністративної будови кращих військовослужбовців МДБ відзначили відомчими нагородами.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.
Фото прес-служби МДБ