Придністровська весна – 2018

Похід у ліс, багаття і спортивні змагання як частина навчального процесу – це не міф. Це одне з очікуваних подій навчального року – молодіжний патріотичний табір «Придністровська весна – 2018», який зібрав однодумців з 25 по 27 травня в Кіцьканах.

У спортивно-оздоровчий табір «Сенетатя» 25 травня прибули представники ректорату на чолі з ректором ПДУ Степаном Берилом, декани факультетів, представники профкому та молодіжних організацій. Почесними гостями були Голова Уряду ПМР О. Мартинов і голова Комітету з питань громадських об’єднань, спорту та науки у Верховній Раді І. Буга.

Перед урочистою церемонією відкриття загальноуніверситетського патріотичного табору О. Мартинов поспілкувався зі студентським активом ПДУ. Найбільше студенти цікавилися проведеною в республіці молодіжною політикою, перспективами розвитку молодіжних напрямків і підтримкою молодіжних проектів. А ще запитували про те, яке це – бути Головою Уряду. Олександр Володимирович розповів про своє навчання в ПДУ, роки студентства і перший досвід роботи, про нинішню трудову діяльність.

Прем’єр-міністр уперше взяв участь у загальноуніверситетському патріотичному таборі. У відповідь на запрошення він запропонував зустрічатися в «Сенетатя» щорічно і запрошувати туди Президента, членів Уряду, парламентаріїв за прикладом зустрічей на Селігері.

«У рамках цього діалогу ми будемо обговорювати проблеми й рухатися вперед. Для нас дуже важливою є ваша думка – молодих економістів, юристів, педагогів, щоб ми могли працювати всі разом», – сказав О. Мартинов.

З вітальним словом до учасників зльоту звернувся ректор ПДУ Степан Берил. Акцентувавши увагу на тому, що університет є провідним науковим і освітнім центром республіки, Степан Іорданович особливо підкреслив: «Придністровська весна», представлена студентами ПДУ, втілює в собі те краще, що ми, доросле покоління, шануємо і дбайливо зберігаємо у своїй душі, генетичній пам’яті предків: патріотизм, любов до батьківщини, народну єдність».

Патріотичний зліт студентів – це ключовий захід весняного семестру. Метою його проведення є цивільно-патріотичне виховання і залучення студентської молоді до здорового способу життя.

Традиційно він відбувається в травневі дні, коли весь придністровський народ відзначає День Перемоги. Щорічно зліт починається з того, що представники всіх команд факультетів покладають квіти до Обеліска Слави на Кіцьканському плацдармі тим, хто ціною свого життя подарував нам мирне небо.

Упродовж трьох днів команди всіх факультетів змагалися в різних конкурсах. За традицією, перший день був присвячений не тільки заїзду та розміщенню учасників, а й облаштуванню побуту і наведенню порядку в тимчасових помешканнях, що відбилося в таких конкурсах, як: «Наметове містечко», «Побут та затишок» тощо. Для участі в них студенти ушляхетнювали свої табірні майданчики, наводили лад у наметах. Цього ж дня, після церемонії урочистого відкриття, відбувся квест «Дорогами Перемоги», в якому студенти освіжили в пам’яті свої знання з історії. Конкурс літературно-музичних композицій «Спадкоємці Перемоги» – один із найбільш зворушливих у конкурсній програмі. Він традиційно проводиться ближче до вечора, щоб студенти встигли відпочити й підготуватися до виступів.

З настанням темряви стартувала патріотична акція «Свічка Пам’яті». Учасники спустили на воду запалені свічки, складені у формі зірки, на пам’ять про тих, хто вже ніколи не повернеться додому.

Другий день присвятили виключно спорту. Студенти підготували «Спортивний флешмоб» з групою підтримки з черлідингу збірних команд університету, змагання з техніки пішого туризму, «Лабіринт» (на території табору МСОК «Співдружність»), «Стрілецький поєдинок», показали спортивно-розважальний майстер-клас «Мотузковий курс», змагалися у грі у волейбол, бадмінтон тощо.

І, звичайно ж, було проведено традиційний і всіма улюблений конкурс «Пан і Пані табору» та дискотека «Битва DJ & MC».

Загальному азарту не завадив дощ, але змагання з волейболу та бадмінтону довелося перенести на наступний день. Зігрітися цього дня студенти змогли на дискотеці, а для любителів футболу в будівлі їдальні демонструвалася пряма трансляцію матчу «Реал Мадрид» – «Ліверпуль», тож студенти завзято вболівали за свої улюблені футбольні команди.

На третій день до табору прибули першокурсники – на них чекала Школа активу. До полудня розпочалося підбиття підсумків, а потім і урочисте закриття табору, екологічна акція (прибирання території) і від’їзд учасників.

На урочистому закритті V загальноуніверситетського патріотичного зльоту «Придністровська весна – 2018» почесними грамотами організаторів були відзначені найактивніші студенти, які найбільш яскраво проявили себе протягом усього року.

Проректор з молодіжної політики В. Єні впевнена, що всі команди проявили себе з найкращого боку, в результаті чого в таборі панувала тепла атмосфера дружнього спілкування.

До речі, цього року за рішенням організаторів патріотичний табір був організований у вигляді фестивалю, головна мета якого: розвинути у студентів навички конструктивного спілкування та здружити представників різних факультетів. На початку тижня в Уряді вже обговорили можливість залучення молоді в суспільно-політичне життя і створення «придністровського Селігеру».

Як повідомляє прес-служба Уряду, реалізацію проекту прем’єр обговорював з віце-прем’єром Олексієм Цурканом, міністром просвіти Тетяною Логіновою, начальником Держслужби з питань культури та історичної спадщини Марією Кирмиз і ректором головного вишу республіки Степаном Берилом. Їм доручено підготувати та подати пропозиції щодо концепту форуму: місце з відповідною інфраструктурою, назва, символіка, тривалість, тематичні секції. Відповідальним за цей напрямок роботи буде заступник Голови Уряду Олексій Цуркан.

«Що більше довіри буде з боку молоді, то краще буде всім. Ось чому такий захід необхідний», – резюмував Олександр Мартинов і додав, що форум можна організовувати один-два рази на рік.

Дарина   КУЛАКОВА.