Свято порадувало всiх

У Дні слов’янської писемності та культури наймолодше місто нашої республіки Дністровськ відзначило свою 57-у річницю. Свято вийшло духовно багатим,  щедрим на виставки,  зустрічі,  змагання,  пісні,  танці,  дитячі забави та ярмарки.

Молилися про мир і благодать Божу

За останні десятиліття в місті енергетиків утвердилися нові традиції. Ось уже 21 рік святкові заходи відкриває Божественна літургія у міському храмі, пойменованому на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Безліч парафіян храму, вихованці недільної школи, священнослужителі церков сусідніх сіл піднесли славу творцям слов’янської писемності – святим братам Солунським – і молилися про благополуччя Дністровська і всього Придністров’я. У спільній молитві про мир, єднання та благодать Божу взяли участь глава держадміністрації Дністровська Сергій Карюк і голова Ради народних депутатів Інна Фоміна.

Турботами отця Євгена, за підтримки єпархії та парафіян, міський храм помітно упорядковується і поповнюється новими святинями. Нещодавно тут з’явилася ікона Почаївської Божої Матері. Після молебню відбувся хресний хід і благодійний обід.

Через культуру – до миру і злагоди

Ще одна традиція утвердилася у Дністровську – зустріч мешканців із представниками Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАПКіМ, рос. МАРКИС). Ця громадська організація була створена в Придністров’ї 25 років тому і об’єднала творчу інтелігенцію 20 міст Росії, України, Білорусі та інших держав СНД. Ім’я Галини Галаган, засновника та керівника асоціації, колишньої голови Дністровського виконкому та діяча культури ПМР, добре відоме дністровцям. Вона розповіла про проект під гаслом «Через культуру – до миру та злагоди» і презентувала документальний фільм «Повернення ікони «Благословення дітей» і православну виставку робіт фотожурналіста Валерія Кругликова (м. Тирасполь). Галина Василівна подякувала засновникам МАПКіМу: екс-директору Молдавської ДРЕС Георгію Желяпову, заслуженому працівнику культури ПМР Василеві Робульцю і колишньому голові виконкому Дністровська Хаміту Гафіатулліну. У зустрічі взяла участь співачка Людмила Мельникова, дністровський композитор Микола Лейб та лауреат міжнародних конкурсів естрадної пісні Оксана Макасер. Зустріч прикрасили пісні народного хору «Світозари».

Від усієї душі тобі, Дністровську

Той факт, що найкращим є свято, яке ми робимо самі, підтвердила переповнена зала під час концерту «Від усієї душі тобі, Дністровську». Голова держадміністрації Сергій Карюк тепло привітав усіх із Днем міста та вручив Почесні грамоти за трудові успіхи багатьом містянам.

У концерті взяли участь кращі дитячі та молодіжні творчі колективи освітніх закладів міста і ПК «Енергетик». Гарячими оплесками нагороджували артистів із дитячих садків, зустрічали прем’єру танцю «Ласуни» зразкового колективу «Аелі-
та» (керівник – Оксана Кожушнян), аплодували новим пісням солістів зразкового ансамблю «Веселі нотки» (керівник – Олена Богуцька) і кумедній картинці «Бджілки» зразкового танцювального колективу «Алегро» (керівник – Світлана Янішевська). Енергією сучасних ритмів, красою і грацією підкорили зал зразкові й народні колективи бального танцю «Вікторія» (керівник – Олеся Казавчинська), естрадного танцю «Сувенір» (керівник – Інна Торовець) та східного танцю «Сангіт» (ЗОШ № 2). Особливо тепло глядачі прийняли виступ великого зведеного хору Дитячої школи мистецтв (керівник – Ольга Янченко). Зал дружно підспівував старих добрих пісень про дитинство та мир.

Свято сміливих,  сильних і спритних

Вранці наступного дня на міському стадіоні змагалися юні спортсмени. Найшвидші та найспритніші атлети вибороли дипломи та пам’ятні призи. Тут же пройшов турнір на Кубок мера міста з національної боротьби «Тринта». У боротьбу за Кубок і живого барана виступили понад 20 молодих борців із Дністровська і Незавертайлівки. Переможцем став Сергій Афанасенко, колишній вихованець секції боротьби Дністровської ДЮСШ, нині студент третього курсу Тираспольського військового інституту імені генерал-лейтенанта Олександра Лебедя.

До обіду у центральному сквері розпочався Відкритий чемпіонат Дністровська зі станової тяги та жиму лежачи. Його організатори – працівники Молдавської ДРЕС, молоді майстри спорту, неодноразові чемпіони Придністров’я: Костянтин Врадій, Оксана Граненко, Максим Коваль і Владислав Ткач. У турнірі взяли участь понад 50 спортсменів із Тирасполя, Дубоссар, Кам’янки, Слободзеї, Дністровська, а також із Красної Гірки, Кіцькан і Коротного. У різних вагових і вікових категоріях змагалися силачі від 13 років до зрілих майстрів і ветеранів спорту, яким за 60. Переможців було багато, і всі вони були відзначені пам’ятними дипломами та призами. Свої досягнення спортсмени присвятили рідному Дністровську.

Місту зичили щастя

26 травня, протягом дня, на майдані тривала акція «День передплатника», яку проводила ДУ «Приднестровская газета». Організаторів вразило, що у багатьох будинках Дністровська немає поштових скриньок, а жителі отримують газети на пошті, що не дуже зручно людям, особливо літнім. Представники державної установи висловили сподівання, що влада міста незабаром виправить становище.

Держадміністрація міста зробила містянам подарунок до свята – оновила чашу фонтану, і він радував свіжістю високих струменів. Поруч демонстрували свої малюнки і вироби гуртківці Дністровського дитячо-юнацького центру та учні Школи мистецтв. На чорно-білих дошках боролися юні шахісти й вихованці тренера Валерія Володькіна. Переможцем став студент Дністровського технікуму Павло Бухонський.

Жвавий інтерес молодих дністровчан викликали майстер-класи з боді-арту, виготовлення сувенірів та розвиваючих ігор. Під керівництвом методиста ДДЮЦ Оксани Стругули та її помічників із гуртка «Витівник» дітки азартно й весело подорожували сторінками  улюблених казок, розгадували загадки Василіси Премудрої та відповідали на запитання вік-
торини з історії Дністровська. Діти та дорослі писали на сердечках привітання рідному місту, бажали щастя й називали найкращим містом землі.

Заключні акорди святкового марафону

Вечір завершився прекрасним концертом самодіяльних артистів із Тирасполя. Шквал оплесків викликали народні танці, з великою майстерністю виконані зразковим колективом «Вікторія». Сподобався глядачам вокальний колектив «Афганський вітер» та інші талановиті виконавці й колективи. Яскравий букет пісень, танців і привітань, подарований місту енергетиків столицею Придністров’я, став гідним завершенням свята.

Манила ароматами свіжа випічка, вабили апетитні запахи смаженої кукурудзи і шашликів. Радували ласунів кулі солодкої «вати». У повітрі витали пахощі троянд, чувся сміх дітей, які розважалися на атракціонах. Добре організований триденний святковий марафон на честь улюбленого Дністровська об’єднав і порадував усіх містян, зміцнив їх впевненість у завтрашньому дні й бажанні досягати нових творчих висот.

Лара   ЧАЙКА.