Чергове засідання Консультативної ради

Консультативну раду створено для надання експертно-консультативної підтримки, а також урахування думки прогресивної громадськості та інтересів громадян ПМР під час вироблення та реалізації Міністерством соціального захисту і праці ПМР державної політики у розв’язанні питань соціального захисту, державного пенсійного забезпечення і соціального страхування, охорони прав материнства і дитинства, опіки та піклування, соціально-трудових відносин та зайнятості населення.

Найбільш обговорюваним було питання надання права виходу на пенсію особам, які мають особливі заслуги (ветерани бойових дій) перед державою.

Суть його полягає в тому, що всі учасники бойових дій 1991 – 1992 року, які досягли 58 років, мають право йти на пенсію. «Наша ініціатива про вихід учасників бойових дій достроково на пенсію пов’язана з тим, що в Придністров’ї відчувається брак робочих місць, а також багато учасників бойових дій є непрацездатними за станом здоров’я. Згідно з відповіддю Уряду, їм зараховано один рік і три місяці до пенсії. У зв’язку з цим ми звернулися до Верховної Ради, там нашу ініціативу підтримав депутат Олег Петрик, але, на жаль, це питання й досі не вирішене. Ми зверталися до Уряду, й нам рекомендували звузити категорію громадян для того, щоб підходити до цього питання диференційовано», – розповів член Консультативної ради Віктор Березянський. За його словами, за цей рік опрацювали нову пропозицію про те, щоб відправляти на пенсію учасників бойових дій, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості населення. Маючи трудовий стаж 25 років, вони звертаються в бюро працевлаштування, де після 9 місяців їх знімають з обліку. Йдеться про людей, які мають повне право на забезпечення, тому що свого часу вони віддали частину свого життя і здоров’я на захист держави.

На останній зустрічі з заступником голови Уряду це питання було ще більш розширене для того, щоб особи, які мають бойові нагороди за особисту мужність, були достроково відправлені на пенсію, незалежно від їхнього робочого стажу.

На сьогодні це питання залишилося поки що без остаточного рішення.

На засіданні розглядалося й питання про щомісячну надбавку за трудовий стаж і виплати у фонд соціального страхування ПМР за неврахований період під час нарахування пенсії громадянам ПМР, які перейшли на російську пенсію. Річ у тім, що громадянин ПМР, який перейшов на російську пенсію, отримує її з урахуваннями його виплат у пенсійний фонд Російської Федерації до 1992 року. Після 1992 року він перераховує свої накопичення у пенсійний фонд ПМР. Згідно з Конституцією, ми запропонували, щоб проводилися виплати й за нарахування у пенсійний фонд ПМР.

За цей рік 5 тисяч громадян перейшли на російську пенсію, а це означає що в бюджеті звільнилися 90 мільйонів рублів. «Ці гроші списуються, оскільки пенсійний фонд економний, але громадяни платили й мають право отримати компенсацію. Ми пропонуємо за 5 років – 50 РР МЗП (Розрахунковий рівень мінімальної заробітної плати), за 10 років – 100 РР МЗП, за 15 – 150, за 20 і понад 25 – 200, це обговорювані цифри», – наголосив Віктор Березянський.

Вирішили на наступне засідання Консультативної ради запросити спеціаліста з цього питання та обговорити подальші дії більш детально.

Щодо питання створення доступного середовища життєдіяльності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення було прийняте рішення й надалі працювати з главами держадміністрацій. «Є програма доступного середовища в рамках Року рівних можливостей, розпорядження Уряду про те, що всі глави держадміністрацій міст і районів повинні розробити план на певний проміжок часу, і ця робота здійснюватиметься упродовж року. Тим паче, що доступним середовище має бути не лише для маломобільних груп населення, а й для матерів з колясками, людей похилого віку», – зазначила голова Консультативної ради Наталія Бордан.

Віра   МАКОВА.