Дякую за блискучу перемогу!

У Малій залі Державного культурного центру «Палац Республіки» відбувся сольний концерт Придністровського державного хору, присвячений Дням слов’янської писемності й культури. На ньому був присутній і  Глава нашої держави Вадим Красносельський. Він прийшов привітати колектив і ще раз почути неповторні голоси артистів, які переможцями повернулися з поїздки на Міжнародний фестиваль «Хайнувка-2018» у польському місті Білосток.

Свою перемогу артисти здобули в чесному поєдинку, до глибини душі пронизавши серця польських глядачів, довівши їм свою неперевершеність. Тираспольчани й гості столиці також відчули на собі вплив духовної музики. Цей час промайнув, як одна мить.

Вадим Красносельський поздоровив усіх співаків та диригента Тетяну Твердохліб, вручивши їй нагороду «Заслужений художній колектив ПМР» зі словами: «Дякую за блискучу перемогу. Упевнений, що ви переможете ще не один раз».

Міжнародний фестиваль «Хайнувка» відбувається в Польщі з 1981 року. Спочатку це був захід місцевого значення, в якому брали участь самодіяльні міські та сільські хори. За роки свого існування він дістав статус міжнародного. Наші хористи під керівництвом Тетяни Твердохліб виступали в Білостоку кілька років тому, посівши третє місце.

Нинішній рік приніс їм перемогу в номінації «Професійний хор», яку вони здобули по праву. Тридцять хорових колективів з Польщі, Білорусії, Росії, України та Придністров’я змагалися у виконанні духовної музики.

За словами диригента, програма фестивалю передбачає ще й концерти учасників у різних містах Польщі. Зокрема, перший виступ наших артистів напередодні фестивалю відбувся в Краківському католицькому храмі Петра і Павла – величній споруді в стилі бароко, відомій з 1619 року. Акустика храму дає можливість розкрити можливості найдосконалішого інструменту – людського голосу – у повній мірі. Придністровський хор – єдиний, кого запросили виступити саме в ньому. Це був платний концерт, але храм був заповнений любителями хорового співу.

Півторагодинний спів наших артистів утримував слухачів між небом і землею – такими піднесеними почуттями переймалися мешканці Кракова того дня. Тетяна Тведохліб ще й досі вражена кількістю глядачів та їхньою реакцією на кожен музичний твір. Подібного прийому виконавці ще не бачили. Як сказав після концерту один із краків’ян: «Я в захваті від вашого хору, які прекрасні голоси, яка висока музикальність! Думаю, що не поїдете від нас із порожніми руками».

Його пророчі слова збулися.

Аліса   КОХАНОВА.