Про творчу iнтелiгенцiю замовили слово

В останню неділю травня в республіці відзначають своє професійне свято всі працівники культури. Президент Вадим Красносельський 25 травня зустрівся з кращими діячами культури й мистецтва республіки в Будинку офіційних прийомів.

Глава держави зазначив що, попри маленьку територію, наша земля зажди була багата талантами. «Навряд чи десь можна знайти на таку кількість населення стільки культурних об’єднань, ансамблів, дозвільних центрів, танцювальних колективів, хорів, оркестрів. А найголовніше наше надбання – люди, які представляють нашу республіку за її межами».

Зворушливим моментом зустрічі стало нагородження придністровських діячів культури. Артистам групи «Doredos» Марині Джундієт, Євгену Андріянову і Сергію Мица надали звання «Заслужений артист Придністровської Молдавської Республіки». Зовсім недавно вони увійшли в десятку кращих у музичному конкурсі «Євробачення», який відбувся в Португалії. Орденом «Трудова слава» нагородили художнього керівника Придністровського державного хору Тетяну Твердохліб – переможця міжнародного музичного конкурсу церковного співу, який нещодавно проводився у Польщі. Орден «За заслуги» I ступеня було вручено художньому керівнику і головному диригенту Державного симфонічного оркестру Григорію Мосейку.

На думку Президента, для кожної держави важливо виділяти кошти з бюджету для підтримки розвитку культури. «Ми безсумнівно повинні підтримувати культуру в питаннях участі в міжнародній діяльності, оновлення інвентаря, ремонту приміщень», – сказав Вадим Красносельський.

За його словами, ним було прийнято рішення не об’єднувати Державну службу з культури й історичної спадщини з Міністерством просвіти. Вона повинна бути самостійною структурою, співпрацювати з відомством, відповідальним за розвиток освіти на території ПМР. Це рішення Вадима Красносельського представники культури зустріли бурхливими оплесками.

Представники мистецтва республіки розповіли Президентові про ті проблеми, які є на сьогодні в галузі культури та які їх надзвичайно хвилюють. Вони звернули увагу на різний підхід до встановлення розмірів надбавок і доплат працівникам культури та сфери освіти. Вадим Красносельський підкреслив, що не потрібно розділяти працівників культури та педагогів, оскільки вони виконують спільні функції, і поставив завдання до початку нового фінансового року зрівняти їх у цих виплатах, зафіксувавши розмір доплат на одному рівні. Також порушувалося питання про покращення матеріально-технічного стану установ культури республіки, відсутність транспорту, необхідність поповнення кадрового потенціалу молодими фахівцями, оновлення книжного фонду бібліотек, придбання музичними школами інструментів. У свою чергу, Вадим Красносельський зауважив, що вперше в історії республіки з нинішнього року діє Програма капітальних вкладень, яка дозволить реконструювати об’єкти дошкільної та шкільної освіти й охорони здоров’я. «З наступного року Програма буде розширена, до неї будуть включені об’єкти культури та спорту», – зазначив він.

Однак є питання, які необхідно вирішити першочергово. Це стосується ремонту покрівлі Палацу Республіки, в якому проходять важливі культурні заходи ПМР.

Глава держави звернув увагу на той факт, що нині необхідно активізувати роботу з залучення туристів та інвесторів у нашу республіку. Великі надії у цій важливій державній місії покладаються на представників творчої інтелігенції ПМР.

На завершення зустрічі Президент подякував представникам культурної спільноти за ту величезну роботу, яку вони проводять з популяризації культури, історичної спадщини та мистецтва ПМР.

Олександр   ЗАЙЧУК.
Фото прес-служби Президента ПМР