Золота симфонiя ювiлею

Для кожної людини музика відкриває світ різнобарвних емоцій, глибоких почуттів та переживань. Багатьом музичні твори допомагають знайти душевну рівновагу, заспокоїтися чи ж, навпаки, зарядитися оптимізмом і бадьорістю. Музика є чудодійним засобом залучення до добра і краси, та щоб зрозуміти мову мистецтва, треба бути до цього підготовленим, і, найкраще, з дитинства. У Григоріополі відповідальну місію естетичного виховання молоді виконують працівники МОЗ ДО «Школа мистецтв ім. Т. Гуртового».

Нинішній рік для мистецького навчального закладу знаменний тим, що йому виповнилося 50 років, крім того, цього ж року одна з філій – музичне відділення в селищі Маяк – відсвяткувало 40 років, а художнє відділення школи мистецтв урочисто відзначило 30 років свого функціонування. Славний шлях пройшла школа за ці роки. Вона здобула багато цінних надбань і сформувала свою історію, яка розпочалася ще 1968 року. З перших кроків заклад став важливим культурним осередком, центром музичного просвітництва, виховання та навчання обдарованих дітей і творчої молоді в місті. Територіально філії музичного відділення розосереджені по Григоріопольскому району: у селищі Маяк, в селах Бутори, Малаєшти й Тея, а в селі Шипка та селищі Консервний завод розташовані філії художнього відділення. З 1981 року Григоріопольска дитяча музична школа має ім’я народного артиста СРСР, художнього керівника та головного диригента симфонічного оркестру Молдавської філармонії, професора Кишинівського інституту мистецтв, кавалера ордена Леніна Тимофія Івановича Гуртового. Структурою закладу передбачено два відділення: музичне та художнє, а також клас хореографії. На музичному відділенні учнів навчають гри на фортепіано, скрипці, баяні, акордеоні, гітарі, трубі, саксофоні, а також вокального мистецтва естради та класичного вокалу. Кожен учень прагне проявити себе на концертах, конкурсах, фестивалях. Традицією школи стало виховання в юних виконавців «уміння перемагати». За тривалий період свідоцтва про закінчення музичного відділення отримали 1 016 учнів. Багато з них продовжили навчання у середніх спеціальних та вищих навчальних закладах як нашої республіки, так і за кордоном. Школа пишається випускниками, чиї імена стали відомими: Це Анатолій Мотинга – кларнетист симфонічного оркестру Республіки Молдова, Олег Гальцев – член Спілки композиторів України, Лариса Пушкарьова – педагог музичної академії Кишинева, Ольга Жмихова, яка з відзнакою закінчила Тираспольський вищий музичний коледж та інститут мистецтв ім. Гнесіних у Москві, та багато інших випускників, які пов’язали своє професійне життя зі світом мистецтва. Приємно зазначити, що нині основу викладацького колективу школи мистецтв складають її випускники –
керівник закладу Діана Власова теж колишня його учениця, людина творча, талановита, відповідальна, чудовий педагог.

З широким розмахом навчальний заклад відсвяткував свій потрійний ювілей. Двогодинний святковий концерт, в якому взяли участь вихованці школи, їхні батьки, вчителі, випускники та почесні гості. Ювілярів вітали: голова державної адміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополь Олег Габужа, голова Ради народних депутатів Григоріопольського району та міста Григоріополь Андрій Ковтун, головний спеціаліст Управління культури та мистецтва Державної служби з питань культури та історичної спадщини ПМР Галина Бєлоглазова, заступник голови державної адміністрації Валентина Ільєнкова, начальник Григоріопольського Управління культури Людмила Погорєлова. Завітали на свято і колеги з інших мистецьких закладів: директор школи мистецтв селища Первомайська Алла Нестеренко, директор музичної школи ім. Мургу Василь Михайлівський та директор художньої школи Ігор Нірша з Дубоссар.

В офіційно-урочистій частині ветеранів праці та кращих викладачів відзначили державними нагородами: медалями, грамотами та листами подяки Президента ПМР.

Емоційно-яскравими та віртуозними були виступи юних танцюристів, вокалістів і музикантів, весела запальна музика змінювалася складними класичними творами. На сцену (змінити своїх обдарованих учнів) виходили викладачі – професійні майстри своєї справи. Глядачі захоплено, буквально затамувавши подих, слухали кожного артиста та нагороджували їх тривалими оплесками.

Звісно, що не всім вихованцям торувати шлях у велику музику, але педагоги та батьки пишаються тим, що їхні діти доторкнулися у своєму житті до одного з прекрасних видів мистецтва. І ким би не стали вони, коли виростуть (підприємцями, лікарями, юристами), світ музики, в якому вони проводять дитячі роки, без сумніву, назавжди залишить у їхніх серцях любов до прекрасного.

Світлана   КОНДРОВА.