Ми повинні бути сильними й самодостатніми

Чергове розширене засідання Уряду ПМР відбулося 7 червня за участю Президента Вадима Красносельського.

Він нагадав присутнім про завдання, поставлені ним перед керівниками міністерств та відомств на початку поточного року, і заслухав інформацію щодо їхнього виконання, давши при цьому їм відповідну оцінку.

Одним із найважливіших і найактуальніших завдань на найближчий період Глава держави назвав розробку державної програми розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки, пояснивши так: «Проблема полягає в тому, що півтора роки тому було неможливо думати й говорити про програму розвитку Придністров’я. Фактично рік-півтора ми жили за програмою реанімації республіки й створення передумов для економічного зростання, на базі якого можлива програма матиме місце як програма розвитку Придністров’я».

Тепер ми вже бачимо тенденцію до нарощування економічних показників, зростання промислового виробництва, податкової стабілізації, поліпшення інвестиційного клімату, а отже, і перспективи розвитку, які необхідно відобразити в програмному документі. Упродовж 10 робочих днів мають бути представлені пропозиції, які після аналізу та оцінки увійдуть до проекту держпрограми.

Документ передбачає три основні напрямки розвитку: перший – політична стабільність, як внутрішня, так і зовнішня, яка ґрунтується на консолідації не лише всіх гілок влади, а й суспільства в цілому.

Другий – економічна самодостатність. Тут, вважає Глава держави, варто розраховувати тільки на свої сили. Завдання максимум на найближчу восьмирічку – не допускати дефіциту бюджету і «заробляти необхідне». Це найважчий пласт роботи. Однак кроки в цьому напрямку вже зроблені. Одним із досягнень можна вважати недавній візит 18 іноземних послів до республіки. Вони побували на кількох найбільших підприємствах Придністров’я. Гостям була запропонована презентація нового інвестиційного закону, і вони могли пересвідчитись у відкритості економіки, відсутності сірих схем, будь-яких механізмів корупції.

«Важливо, що це зацікавило Російську Федерацію і міжнародних партнерів. Я бачу великий інтерес у наших партнерів до інвестування в економіку ПМР, що дасть нам можливість створити нові робочі місця», – сказав Президент.

Третій напрямок – це соціальна справедливість – дотримання прав громадянина республіки, підвищення заробітних плат і пенсій, стабільність виплат соціально незахищеним верствам населення.

Свої пропозиції Урядові щодо розвитку Придністров’я мають надати керівники всіх міністерств і відомств.

Висловлюючись щодо визнання ПМР, Президент сказав: «Визнають тільки стабільних, самодостатніх і сильних. Слабкі розчиняються. Якщо ми хочемо зберегти самостійність і незалежність, якщо прагнемо до визнання своєї державності, то ми повинні зберігати згуртованість, бути сильними й самодостатніми».

Продовжилося засідання виступом заступника міністра, начальника Департаменту будівництва, архітектури та дорожнього господарства Міністерства економічного розвитку ПМР Івана Унту, який поінформував присутніх про так звану «юридичну чистку» об’єктів незавершеного житлового будівництва.

Програма «Завершення будівництва недобудованих житлових об’єктів на пайовій участі в ПМР» розроблена з метою зведення доступного житла в містах та районах.

За даними на 1 червня 2018 року заявки на участь у пайовому будівництві до держадміністрацій міст та районів подали 826 осіб. Найбільше їх у Тирасполі – 615. Наша республіка володіє достатніми ресурсами для виконання пропонованого проекту.

Інвентаризація 2017 року виявила 34 об’єкти незавершеного будівництва муніципальної та приватної власності у всіх містах Придністров‘я, за винятком міста Дубоссари. Є своя матеріально-технічна база місцевих матеріалів: котелець – ДУП «Григоріопольська шахта», цегла – ВАТ «Тираспольський цегельний завод», цемент – ЗАТ «Рибницький цементний комбінат», металопрокат – ВАТ «Молдавський металургійний завод», електричний кабель – ЗАТ «Молдавкабель».

Також працюють заводи, що випускають широку номенклатуру залізобетонних виробів і товарного бетону. Місцеві будівельні організації мають великий досвід у спорудженні різноманітних об’єктів. Усе це забезпечить збільшення об’ємів виробництва у реальному секторі економіки, надходження податків до бюджетів усіх рівнів, дасть позитивний поштовх для оздоровлення економіки ПМР в цілому, зменшить відтік професійних кадрів за межі республіки.

Першим етапом передбачається завершення будівництва 10 житлових будинків у семи містах та районах республіки у 2018 – 2019 роках з виконанням часткового комплексу будівельно-монтажних і оздоблювальних робіт. На сьогодні вже діють три будівельні кооперативи, інші – перебувають у стадії становлення.

Аліса   КОХАНОВА.