У режимі законодавчої необхідності

У рамках пленарних засідань народні депутати продовжують опрацьовувати й ухвалювати законопроекти, спрямовані на соціальну підтримку населення і галузей промисловості республіки.

В остаточному другому читанні було ухвалено законодавчу ініціативу «Про внесення змін і доповнень до Закону ПМР «Про акцизи». Мета документа – надання пільги зі сплати акцизного збору під час ввезення транспортного засобу на територію Придністров’я всім категоріям учасників бойових дій.

У режимі законодавчої необхідності Президентом Вадимом Красносельським був внесений проект закону «Про державну підтримку організацій машинобудування». Важливість цієї законодавчої ініціативи представникам ЗМІ прокоментував голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Олександр Коршунов. «Прописаний механізм припинення банкрутства підприємств законодавчо визначає інструментарій, заходи підтримки та відновлення їх платіжної спроможності, на п’ять років пролонгує податкові зобов’язання цих підприємств перед бюджетами різних рівнів. Це дозволить відновити фінансові ресурси закладів машинобудування і, як наслідок, зберегти робочі місця. За ними залишаються соціальні обов’язки щодо погашення заборгованостей та своєчасної виплати заробітної плати своїм робітникам», – сказав законодавець. Робота над законопроектом продовжиться в режимі другого читання.

У першому читанні було розглянуто законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів ПМР». Авторами законодавчої ініціативи є народні обранці Галина Антюфєєва, Віталій Калін, Ілона Тюряєва. Документ спрямований на посилення механізмів збереження шлюбів. Пропонується встановити термін розгляду заяви про розірвання шлюбу протягом трьох місяців і надати право суду призначати термін для примирення подружжя в межах 6 місяців, після чого можлива видача свідоцтва про його розторгнення.

Також у першому читанні депутати розглянули проект закону ПМР «Про внесення доповнення в Закон Придністровської Молдавської Республіки «Про інформацію, інформаційні технології та про захист інформації». Авторами документу є парламентарії Ігор Буга, Павло Шинкарюк, Руслан Гарєєв, Андрій Сафонов. Законодавча ініціатива покликана захистити громадян від інформації, що містить заклики до участі в масових (публічних) заходах, які організовуються та проводяться з порушеннями правопорядку, до вчинення масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, поширення яких відбувається через мережу Інтернет. Автори законопроекту пропонують ввести в правове поле Придністров’я досудове блокування сайтів, підозрюваних у розповсюдженні екстремістських матеріалів. Ініціатива щодо використання цього механізму повинна буде виходити від Прокурора чи його заступників, які звернуться до Державної служби зв’язку, до провайдера з тим, щоб обмежити доступ до інформаційних ресурсів, які поширюють таку інформацію.

Важливим для покращення взаємодії митних органів республіки з підприємцями стало ухвалення у першому читанні проекту закону ПМР «Про внесення змін до Митного кодексу Придністровської Молдавської Республіки». Цей законопроект розробив Вадим Красносельський, перебуваючи ще в ранзі депутата законодавчого органу держави. Документом пропонується виробити й закріпити норми, згідно з якими митні органи повинні контролювати товари й транспортні засоби відповідно до закону про порядок проведення перевірок.

Микола   ЮРКЕВИЧ.