За підтримкою до Президента

Для вирішення Президентом ПМР і його командою різноманітних проблем громадян Придністров’я існує кілька варіантів. Це може бути письмове звернення, відправлене поштою або доставлене безпосередньо в Управління по роботі зі зверненнями громадян Головного державного правового управління президента (Тирасполь, вул. Пушкіна, 18), електронне – через Інтернет, або усне за телефоном довіри.

Про це нам розповіла начальник цього Управління Олеся Сандул. На офіційному сайті Президента існує рубрика «Написати Президентові», там же розміщено форму подання звернення, після заповнення якої можна викласти текст скарги чи заяви. На сайті є і номер телефону довіри – 0 (533) 6-26-71. Фахівці, приймаючи листи, ретельно їх вивчають і за дорученням Президента направляють у відповідні інстанції для безпосереднього виконання.

Якщо людина не спроможна самостійно правильно скласти документ, вона має можливість щодня з 14 години звернутися по безоплатну допомогу на юридичний факультет ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, де молоді юристи таку допомогу нададуть. Анонімні звернення не розглядаються.

Упродовж року на адресу Президента надходить до 9 тисяч листів. За законом відповідь на них громадяни повинні отримати протягом одного місяця. Іноді, коли питання потребує додаткового, більш ретельного вивчення, час може затягнутися й до двох місяців. Для полегшення розв’язання того чи іншого проблемного питання при держадміністраціях Бендер, Дністровська, Дубоссар, Кам’янки працюють приймальні Президента. У Григоріополі прийом здійснюється у приміщенні Центральної бібліотеки, а в Рибниці – при Рибницькому відділенні ЗАТ «Приднестровский Сбербанк».

Пишуть люди різного віку і з різних питань: житлових, працевлаштування, індексації банківських заощаджень та пенсій, помилування, набуття громадянства Придністровської Молдавської Республіки, медичного обслуговування. Скарги, які надходять на телефон довіри президента, і які пов’язані з роботою медичних закладів, перебувають на особливому контролі Глави держави. Нагадаємо, доручення організувати таку службу Вадим Красносельський дав наприкінці березня поточного року на зустрічі з лікарями.

Олеся Сандул зазначила, що після доручення Глави держави, поширеного через ЗМІ, число звернень, пов’язаних з темою медицини, збільшилося. «Як правило, скаржаться на дії або бездіяльність медперсоналу і лікарів, а також на погане оснащення і забезпечення медикаментами», – зазначила вона. Також під особливий контроль Президента з недавнього часу взято скарги щодо роботи державних адміністрацій міст, районів та сіл республіки.

Особистий прийом громадян у відповідності до законодавства Президент має здійснювати один раз на два місяці. Однак Вадим Красносельський зустрічається з населенням набагато частіше, навіть під час ділових поїздок по республіці, в ході яких жителі різних районів ПМР можуть поспілкуватися з Главою держави напряму. Президент дослухається до всіх та кожного зокрема через безпосереднє спілкування.

Останній особистий прийом громадян відбувся 25 травня. За порадою і підтримкою з традиційно широкого кола питань до Президента держави звернулися два десятка осіб. Громадяни просили Вадима Красносельського допомогти у розв’язанні проблем соціального та економічного характеру. Під час прийому порушувалися питання, пов’язані із землекористуванням і сферою житлово-комунального господарства.

Президент завжди готовий до діалогу, готовий уважно вислухати кожного громадянина, який потребує його підтримки та допомоги, але й громадяни мають нести відповідальність за свої вчинки і не порушувати закони.

Ірина   МАСЛОВА.