Державні нагороди кращим архівістам

У Будинку офіційних прийомів напередодні професійного свята та 100-річчя державної архівної служби відбулася зустріч архівістів Придністров’я з Президентом Вадимом Красносельським.

Глава держави привітав присутніх та за великий внесок у розвиток архівної справи вручив державні нагороди кращим працівникам галузі: орден Трудова слава – провідному фахівцеві держадміністрації м. Рибниці та Рибницького району Тамарі Козаченко та начальнику відділу управління документації та архіву м. Кам’янки та Кам’янського району Людмилі Накул; начальнику Григоріопольського районного державного архіву Світлані Козаковій  – звання «Почесний працівник ПМР». Медалями «За бездоганну службу» та «За відміну в труді» було відзначено  цілу низку працівників профільного відомства ПМР.

Під час зустрічі у формі невимушеної розмови кожен із присутніх міг поспілкуватися з Президентом. Зупиняючись на проблемах, що мають місце на сьогодні, представники служби зазначали, що намагаються по можливості вирішувати їх самостійно. Центральний державний архів республіки функціонує в умовах самофінансування наданням платних послуг і нині поточні питання вирішує самостійно, не звертаючись по допомогу до держави.

Начальник Державної служби управління   документацією та архівами (ДСУДА) ПМР Зінаїда Тодорашко вважає, що виконання службою завдань державного значення передбачає віднесення Державної служби управління до держорганів республіки й переведення Центрального архіву на бюджетне фінансування. Під час зустрічі зазначалося, що здійснена у 2014 році реструктуризація з включенням служби до складу міністерства юстиції та перехід на самофінансування себе не виправдала. Для повернення ситуації в колишнє правове русло необхідно виділити шість додаткових штатних одиниць. Глава держави, вислухавши доводи співрозмовників, знайшов їх обґрунтованими й доручив своїм спеціалістам підготувати відповідний нормативно-правовий супровід. Зміни наберуть чинності з 1 січня 2019 року.

Другою актуальною для придністровських архівістів темою є необхідні для зберігання архівних документів (деяких із них – довічно) спеціалізовані приміщення. Технологічні вимоги сьогодні виконуються тільки відносно Центрального держархіву, а районні, міські та відомчі розташовуються у більшості своїй у малопристосованих будівлях і приміщеннях. Крім того, обсяг фондів, що постійно зростають, вимагає розширення площ.

Співрозмовники обговорювали різні варіанти вирішення цієї проблеми, пропонували свої, наводили аргументи «за» чи «проти» того чи іншого об’єкту. Зійшлися на тому, що найближчим часом буде підготовлена вичерпна інформація про потреби в приміщеннях і про об’єкти, що пропонуються для розміщення архівів у тому чи іншому населеному пункті. Серед потенційних варіантів розміщення Центрального державного архіву – Бендерська фортеця, в стінах якої є приміщення, які відповідають поставленим вимогам. Ця пропозиція буде вивчена нарівні з іншими.

Згадавши Бендерську фортецю, заговорили про значущість збереження історії в різних її аспектах. Архівістам у цій справі Президент відводить особливу роль.

Також йшлося про підготовку кадрів для архівної системи республіки.  Зінаїда Тодорашко запропонувала дещо змінити навчальний план профільного факультету ПДУ ім. Т. Шевченка,  збільшивши кількість навчальних годин і практичних занять, присвячених архівній та музейній справі. Крім того, вона внесла пропозицію щодо відкриття спеціалізованих курсів або, можливо, ввести додаткову спеціальність в одному з закладів середньо-спеціальної освіти для підготовки дипломованих діловодів. Вадим Красносельський доручив Міністерству просвіти й ПДУ опрацювати це питання.

Юлія   ПОНОМАРЕНКО.