Свято дитинства в столиці

Літо – особлива пора року: час відпочинку, теплого сонця, гарної погоди, дитячих усмішок та шкільних канікул. Тому саме в перший день цієї чарівної пори року відзначається улюблене свято – Міжнародний день захисту дітей, коли вулиці, парки й різні культурні установи стають місцем зустрічі та розваг великої кількості маленьких громадян нашої республіки.

День захисту дітей – одне з найдавніших міжнародних свят. Його почали відзначати ще в 1925 році. Уперше воно відбулося в Америці: Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (Фестиваль човнів-драконів). Відтоді, 1 червня, щороку відзначається День захисту дітей.

Цього дня в усьому світові відбувається безліч цікавих заходів, реалізуються проекти, спрямованні на допомогу дітям. Символом свята є офіційний прапор Міжнародного дня захисту дітей. На ньому зображені різнокольорові фігурки дітей, розміщені навколо знаку Землі: червона, жовта, синя, біла та чорна, що символізують різноманітність і терпимість. Земля – це символ нашого спільного дому. Малюнок розташований на зеленому тлі, яке, у свою чергу, символізує гармонію, свіжість, зростання та родючість.

Це свято дуже люблять і придністровці, які щоразу відзначають його концертами, проведенням цікавих ігор для дітей, фестивалів, конкурсів, тощо. Цього дня всі населені пункти республіки наповнюються та перегукуються дзвінким веселим дитячим сміхом і радістю.

Центральним місцем святкування Дня захисту дітей у столиці нашої республіки одностайно обрано парк «Перемога». Ось і тепер з самого ранку для наймолодших городян було підготовлено безліч ділянок для активних ігор і розважальних конкурсів. Між деревами розгорнулася виставка декоративно-прикладного мистецтва, для якої придністровські майстри народних промислів підготували різноманітні вироби для дітей, у тому числі з деревини та кераміки.

Традиційно в парку відбувся і святковий концерт, головними артистами якого були діти. Для багатьох із них цей концерт – найперший у житті, але всі старалися продемонструвати свій талант і показати публіці свою майстерність.

Крім різноманітних виробів та незвичайних конструкцій, виставлених цього дня, всі охочі могли придбати смачні солодощі, без яких не може відбутися жодне дитяче свято.

Головним подарунком для городян став святковий торт, який своїми розмірами досягав метра. Найперший шматочок ласощів відрізав глава державної адміністрації міста Тирасполя Олег Довгопол. Вітаючи маленьких придністровців зі святом, він зазначив: «На мій погляд, День захисту дітей – це не просто міжнародне свято, це стан душі кожної дорослої людини, яка хоч коли-небудь доторкалася до маленької дитини. Ми завжди любимо своїх дітей, завжди робимо заради них все, що можемо».

Для юних спортсменів були підготовлені змагання й ігри, в яких вони проявляли свою спритність і винахідливість. Майбутні художники на території парку проводили конкурс малюнків, які виражали їхні заповітні мрії та бажання: щасливу родину, затишний дім, гарне сонце в мирному небі та квітучі ромашкові поля.

Світлана   ОДЕСЬКА.