Вони захистили нашу державність

Пересувна республіканська фотовиставка «Хлопець взяв автомат, тому що так Батьківщині потрібно» прибула до Бендер і 30 травня прийняла перших відвідувачів в історико-краєзнавчому музеї.

Символічним є те, що виставка працюватиме тут саме у червні, коли ми відзначаємо роковини скорботних для міста подій. 26 років тому опонівці Молдови розпочали страшну агресію проти нашої держави. Озброєні до зубів, вони напали на мирне місто. Ворога було відбито, місто захистили, захистили всю нашу молоду державу, але якою ціною?.. Про тих, хто поклав свої голови за республіку, за свій дім і дітей, за мир, хто вже пішов із життя і хто продовжує жити разом з нами, розповідають фотознімки й матеріали читачів і кореспондентів республіканських газет «Приднестровье», «Гомін» і «Адевэрул Нистрян».

На відкриття виставки, організованої Державною службою ЗМІ та Державною установою «Приднестровская газета», до музею прибули відповідальні працівники редакцій, депутати міської ради, представники держадміністрації Бендер, рідні полеглих героїв.

Відкриваючи патріотичний захід, редактор відділу реклами та маркетингу Олена Лозинська розповіла про історію створення фотовиставки, відзначила велику роботу придністровського фотохудожника Федора Зотьєва. Вона звернула увагу присутніх на авторів коментарів до фото, серед яких не тільки кореспонденти республіканських видань і читачі, а й самі учасники бойових дій та рідні полеглих.

Проникливим і відвертим був виступ головного редактора газети «Приднестровье» Олександра Карасьова. Бендери стали тим місцем, де агресору було дано повноцінну збройну відповідь на підступний напад. Для всіх придністровців Бендери – символ мужності, відваги та героїзму. Саме ці риси наших співвітчизників, захисників рідної землі відображені у переважній більшості матеріалів виставки. Олександр Борисович особливо відзначив присутність у залі музею молоді. Він прямо звернувся до юнаків і дівчат: «…Ви мусите перейнятися повагою до цих людей, сповнитися любов’ю до своїх земляків, залишившись наодинці зі своїми думками перед цими знімками усвідомити, зрозуміти настрій та думки, що вели їх на боротьбу з ворогом. Пам’ятайте про те, що ці герої й сьогодні живуть серед нас, дякуйте їм за нинішнє життя в мирі, заради якого вони воювали».

Від імені міського союзу «Пам’ять» на заході виступила голова об’єднання Людмила Мальчукова. Вона говорила про тяжкий час випробувань, про загиблих рідних – чоловіків і синів. Людмила Михайлівна зазначила, що вдови та матері полеглих тісно згуртувалися після війни, й це допомогло їм пережити горе, знайти одне в одному чуйність і підтримку. Попри біль втрат, який ятрить серця і душі рідних, міцнішими завжди були й будуть гордість за наших захисників і вічна пам’ять про них. Головне наше завдання – зберегти мир на Дністрі, не допустити нової війни.

Після офіційної церемонії до огляду експонатів долучилися старшокласники – учні Бендерського теоретичного ліцею.

Виставка в історико-краєзнавчому музеї триватиме до 28 червня.

Володимир ПУКЛІЧ.