Ця нелегка легка промисловість!

У нашій республіці День працівників легкої промисловості традиційно відзначають у другу неділю червня демонстрацією досягнень трудівників цієї галузі.

Тому 10 червня у столичному парку культури та відпочинку «Перемога» відбулася велика виставка-ярмарок підприємств легкої промисловості. Це відомі далеко за межами Придністров’я «Тиротекс», «Інтерцентр Люкс», «Вестра», «Одема», «Софтшуз», «Флоаре». Тираспольчани, знаючи високу якість місцевої продукції та її доступні ціни, приходили цілими сім’ями, щоб придбати модні речі за знижкою, яка цього дня складала до 30 %.

Учасники заходу вислухали привітання Голови Уряду ПМР Олександра Мартинова: «Що є на сьогодні гордістю Придністров’я? Цілком очевидно, що це підприємства легкої промисловості. За якістю їхньої продукції багато в чому судять про нашу республіку в усьому світі. Ми сподіваємося на розвиток галузі, й з боку держави докладаємо для цього всіх зусиль. Завдяки зростанню обсягів промислового виробництва на ваших підприємствах, розвивається економіка, а отже, є більше можливостей ремонтувати школи й дитсадки. Нині ми починаємо відновлення житлово-комунального господарства. У всьому цьому є дуже великий внесок підприємств і трудових колективів галузі легкої промисловості».

Голова комітету з розвитку підприємництва та промисловості Верховної Ради ПМР Віктор Гузун, звертаючись до працівників легкої промисловості, назвав їхню працю не такою вже й легкою: «Це важка робота багатьох тисяч людей, що своїми руками створюють продукцію, яка має попит у громадян ПМР, а також упевнено заповнює ринки інших країн. Ми пишаємося тим, що з нашими підприємствами співпрацюють такі відомі бренди як «Версачі» й «Армані», а взуття наших підприємств із задоволенням купується в країнах ЄС. Це ваші досягнення, труд кожного працівника легкої промисловості».

Поряд із підприємствами на алеях парку організації середньої професійної освіти республіки розмістили інформаційні стенди, з яких можна було довідатися, де вчать на чоботарів, швачок, кухарів, менеджерів з продажу, рестораторів, ландшафтних дизайнерів. Серед них були Тираспольський технікум комерції, Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. М. В. Фрунзе, Слободзейський політехнічний і Дубоссарський індустріальний технікуми. Від розмаїття запропонованих спеціальностей розбігалися очі.

А якщо раптом не стало б таких необхідних для нашого повсякденного життя фахівців? Навіть уявити важко таку ситуацію, тому що без їхньої праці не обійтися нікому. Головне – підготувати тих, хто буде досконало володіти обраною спеціальністю. Задля допомоги випускникам у реалізації їхніх планів на майбутнє й долучилися до святкування відомі професійні навчальні заклади Придністров’я. Нашому кореспондентові пощастило зустрітися з людьми, які вже десятки років захоплені своєю професією, досягли великих трудових успіхів, мають справжні «золоті» руки і яких з нагоди професійного свята відзначили державними нагородами.

Федір Бабов з 1980 року працює варщиком апрету ткацького цеху АТЗТ «Тиротекс». Апрет – спеціальний склад з крохмалю, ефіру, синтетичних смол та інших речовин, якими обробляють текстильні матеріали для надання їм жорсткості, немнучкості та не дають тканині «сісти». Цій справі навчають безпосередньо на підприємстві. Федір каже, що до нього приходять молоді працівники, яким він на місці дає уроки майстерності. Федора Бабова нагородили орденом «Трудова слава».

Ірина Тодорова – кравчиня експериментального цеху ЗАТ «Одема» ім. В. Соловйової з 20-річним стажем. По завершенні навчання в Тираспольському ПТУ № 7 почала працювати на фабриці. Пишається тим, що її дитяча любов до швейної машинки стала справою всього подальшого життя. Тепер вона створює власними руками ексклюзивні речі, які експортуються до країн Європи, їх показують на міжнародних виставках, демонструючи досягнення одного з провідних підприємств легкої промисловості ПМР. Як визнання заслуг перед республікою – медаль «За відзнаку в труді».

Ірина радить молодим, щоб не шукали легкого шляху, а навчалися будь-якої справи серйозно, відповідально з перших днів самостійного життя. Вона свого часу теж покидала рідну домівку, їздила на заробітки, але зрозуміла, що вдома і стіни допомагають, тому повернулася на рідне підприємство.

Миколу Шидера – механіка закрійного цеху ЗАТ «Одема» ім. В. Соловйової, в день професійного свята нагородили медаллю «За відзнаку в труді». З 1978 року розпочав він трудову діяльність водієм електрокари, згодом став  слюсарем, а потім – механіком. Розповідає, що під впливом батька та дідуся технікою захоплювався з дитинства. Випускникам шкіл Микола бажає знайти своє місце в житті, але зауважує, що до вибору професії треба готуватися заздалегідь, радитися зі старшими, планувати своє майбутнє.

Точну оцінку святу дав заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, який назвав підприємства легкої промисловості «…фундаментом зростання економіки й добробуту наших громадян, що відіграє одну з найважливіших ролей у розвитку Придністров’я». Свято галузі, без якої неможливо уявити собі наше життя, відбулося.

Ірина   МАСЛОВА.