Уряд сприяє розв’язанню проблем

Податкові втрати компенсує держава

На черговому засіданні Уряду, 14 червня, йшлося про часткову компенсацію втрат будівельним організаціям Придністров’я, з якими не розрахувалися за роботи на соціальних об’єктах АНО «Євразійська інтеграція». Держава відшкодує їх через механізми сплати податків.

Це стосується організацій, чия дебіторська заборгованість підтверджена судовими актами Арбітражного суду ПМР. За словами заступника директора Державної податкової служби Євгена Кошелєва, сума платежів придністровських підприємств склала 364 тисячі рублів: «Це означає, що будівельні організації вилучили суми зі своїх оборотних коштів, оплатили податок, у той час як перед ними залишилася непогашена заборгованість».

Голова Уряду зазначив, що в результаті такої ситуації суб’єкти господарювання республіки фактично за власний рахунок надали гуманітарну допомогу Придністров’ю. Що стосується повернення податків, Олександр Мартинов пояснив, за яким принципом здійснювалося їх зарахування до бюджету: «У нас застосовується метод нарахування, коли підприємство показує дохід не в момент отримання грошових коштів, а коли робота виконана. Саме в той момент, ще не отримавши оплату дебіторської заборгованості, підприємства за податковим законодавством зобов’язані заплатити податки».

«Таким чином, – зауважив голова Уряду, – будівельним фірмам було завдано подвійного удару, оскільки вони безоплатно зводили будівлі і відраховували податкові платежі в бюджет».

Коментуючи на засіданні Уряду поправки до закону про бюджет на поточний рік, Євген Кошелєв пояснив: «Мета проекту полягає в тому, щоб надати право організаціям перераховувати податок на доходи тільки в тому випадку, коли з ними розрахуються підрядники». Вищеназвана сума (364 тисячі рублів) буде компенсована підприємствам в рахунок поточних податкових виплат.

Верховна Рада має ухвалити відповідне рішення на пленарному засіданні.

Щодо електронного документообігу

Про електронний документообіг доповідав в.о. начальника Державної служби зв’язку Володимир Бєляєв. Він представив пакет ініціатив, пов’язаних з організацією особливого порядку діловодства: застосуванням державної інформаційної системи міжвідомчого електронного документообігу. На даний момент до цифрової мережі підключені Мінекономрозвитку, Міністерство юстиції, Держслужба зв’язку, Адміністрація Президента, а також Апарат Уряду. Керівник відомства зауважив, що проходження документів відбувається двома шляхами: в електронному та в паперовому вигляді.

Уряд пропонує підключити ще 15 відомств. Олександр Мартинов підкреслив, що на сьогоднішній момент держава завершує розробку основних документів, за якими Придністров’я розвиватиметься далі: ухвалені концепція бюджетної та податкової політики, кредитно-грошова і тарифна політика, затверджений закон про підтримку інвестиційної діяльності.

Голова Уряду вважає, що впровадження електронних систем в роботі органів державної влади є важливим
кроком до усунення адміністративних бар’єрів і полегшить життя громадян.

Допомога інвалідам – захисникам ПМР

Члени Уряду підтримали ініціативу, що передбачає надання допомоги учасникам бойових дій під час захисту нашої республіки, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва. Йдеться про виділення коштів для цієї категорії громадян на ремонт автомобілів, які були ними отримані безкоштовно, придбані на пільгових умовах або за повну вартість. Така послуга необхідна 40 інвалідам. За словами Олени Куліченко, на ремонт одного автомобіля виділяється 9 092 рублі, а сума загалом становить 371 680 рублів. Міністр запропонувала здійснити виплати у два етапи: 20 особам – у 2018 році, та іншим 20 – у 2019 році.

Голова Уряду вважає, що така турбота про захисників Придністров’я має важливе значення, оскільки ці люди, не шкодуючи свого здоров’я, боролися за наше майбутнє, і проблем у них ще дуже багато. У поточному році Уряд намагатиметься розв’язати проблему забезпечення житлом інвалідів, які цього потребують.

Аліса   КОХАНОВА.