У державних ЗМІ – великий потенціал

Більше року співзасновниками державних засобів масової інформації є Уряд і Верховна Рада ПМР. У відповідності з чинними правовими нормами їх керівники зобов’язані звітувати перед співзасновниками про свою діяльність за підсумками календарного року. Звіти про роботу в минулому, 2017 році, представили головні редактори телебачення «Первый Приднестровский», радіо «Радио 1», інформаційного агентства «Новости Приднестровья», газет «Приднестровье», «Гомін» та «Адевэрул Нистрян».

Під час активного обговорення звіту керівника республіканського телебачення голова комітету Ігор Буга звернув увагу на необхідність удосконалення сітки мовлення: «Необхідно приділити більше уваги трансляції передач і фільмів патріотичної спрямованості. Останнім часом, наприклад, російський кінематограф створив чимало фільмів на воєнну тематику, теми боротьби з міжнародним тероризмом. Їх необхідно показувати. Ми повинні дотримуватися історичної правди. Негативні приклади держав пострадянського простору яскраво свідчать, до чого призводить її ігнорування».

Його колега Андрій Сафонов під час розгляду звіту керівника «Радіо 1» рекомендував докласти більше зусиль на розширення ареалу мовлення державних ЗМІ. Цьому сприяє і можливість подивитися придністровське телебачення, послухати наше радіо з допомогою глобальної мережі Інтернет, де електронні ЗМІ мають свої сайти. Неодноразово пильну увагу проблемі приділяв Глава держави, оскільки про Придністров’я мало знають навіть у дружній нам Росії, не говорячи вже про країни далекого зарубіжжя.

Колишній керівник інформаційного агентства «Ольвія-прес», правонаступником якого є «Новости Приднестровья», парламентарій Андрій Сафонов запропонував зробити сайт агентства більш інформативним і зрозумілим для користувачів. Нещодавно затверджений Верховною Радою головний редактор «Новостей Приднестровья» Алла Іванченко запевнила, що планується робота з модернізації, вдосконалення та адаптації сайту у відповідності з побажаннями його відвідувачів, кількість яких неухильно зростає. Обговорили й можливість повернення інформаційному агентству колишньої назви чи її поєднання з новою.

Про нові акції, розділи, теми говорив у звіті про роботу у 2017 році головний редактор газети «Придністров’я» Олександр Карасьов. Одним з основних своїх завдань він бачить налагодження та зміцнення зворотного зв’язку з читачем. З цією метою газета проводить читацькі конференції, зустрічі в трудових колективах, чергування на «Прямій лінії», де керівник того чи іншого органу державної влади (відомства) спілкується безпосередньо з жителями республіки. Звіти про такі акції публікуються на сторінках суботнього випуску головної газети республіки.

Головний редактор республіканського видання українською мовою, газети «Гомін», Олександр Юшин охарактеризував динаміку її розвитку – від містечкової, до національної республіканської. Одним з актуальних завдань видання є сприяння об’єднанню розрізнених первинних громадських організацій. Газета об’єднала під своїм дахом українців Придністров’я. Великі надії колектив редакції покладає на створення власного сайту газети.

Керівник газети «Адевэрул Нистрян» Сергій Санду головним завданням колективу бачить збереження молдавської мови на її споконвічній кириличній графіці, збереження самобутності молдавського народу, який у Придністров’ї разом з росіянами та українцями є державоутворюючим. Газета «Адевэрул Нистрян», – це єдине видання у всьому світі, яке видається молдавською мовою на кириличній графіці.

Підбиваючи підсумки засідання, голова комітету з громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігор Буга зазначив: «Головне завдання ЗМІ, на яке звертав увагу Президент, – це консолідація нашого суспільства та органів державної влади. Нам не можна розгойдувати човен зсередини. Я б порадив журналістам звернути більш пильну увагу на діяльність громадських організацій, у тому числі НПО та НКО.

Тепер я переконаний, що депутатський корпус не помилився, призначаючи свого часу головних редакторів державних засобів масової інформації. Цей рік показав їх бажання та вміння працювати. Державні ЗМІ мають великий потенціал, його необхідно реалізувати та нарощувати».

Сергій   МЕЛЬНИЧЕНКО.