Напередодні свята

Щороку в Бендерській фортеці відбувається безліч цікавих культурно-розважальних заходів, присвячених Дню Росії. Напередодні свята в цьому історичному місці зібралося багато придністровців і гостей міста.

Розпочалася важлива подія пробігом транспорту від столичної площі ім. Суворова. Десятки велосипедистів, мотоциклістів та автомобілістів вирушили до Бендерської фортеці.

Цьогорічна акція була особливо масштабною за кількістю учасників (понад 600). У минулих роках у ній брали участь тільки автомобілісти. Нині ж їхні ряди поповнили байкери та велосипедисти. Приєднатися до акції міг кожен охочий віком від 16 років. Серед учасників ВелоАвтоМотопробігу був і міністр внутрішніх справ республіки Руслан Мова.

«Ми вважаємо себе частиною Росії, яка надає Придністров’ю неоціненну підтримку та допомогу. Цією акцією ми хотіли знову продемонструвати нашу єдність і нашу глибоку вдячність Російській Федерації», – зазначив керівник придністровського велоклубу «Покатушки» Ігор Крижановський.

Для відвідувачів Бендерської фортеці була підготовлена цікава програма, в рамках якої вони мали можливість умовно перенестися в далеке історичне минуле, побачити постановочний лицарський бій середньовіччя, а також ознайомитися з виставкою облаштування та зброї лицарів.

З Днем Росії присутніх на святі привітав радник Президента ПМР Павло Прокудін: «Ми завжди відчували себе частиною Руського світу, головною ідеєю якого є рівність народів, їхнє право розвиватися, жити в мирі та злагоді. Перебуваючи в Бендерській фортеці, згадуєш, що не один раз російський солдат-визволитель був захисником і давав відсіч окупантам і агресорам. Ми ніколи не забудемо роль Росії в припиненні війни 92-го року. І сьогодні солдат-миротворець є оплотом стабільності й безпеки в республіці. У нас є спільне минуле, сьогодення і, впевнений, буде спільне майбутнє».

Традиційно на території фортеці розгорнулася й виставка декоративно-прикладного мистецтва, особливістю якої є патріотична спрямованість виробів придністровських ремісників. Кожен охочий мав можливість придбати сувеніри й різні вироби, тематично пов’язані з Днем Росії.

Учасниками урочистого концерту були музиканти вокально-інструментального ансамблю «Дністер» та естрадно-духового оркестру оперативної групи російських військ. Для жителів і гостей міста чудовий літній вечір у фортеці завершився демонстрацією вогняного шоу та святковим салютом.

Тетяна   БУКІНА.