Ми єдині у наших цілях

Яскравою подією у громадсько-культурному житті республіки став день 12 червня – День Росії.

З цієї нагоди було проведено чимало різноманітних заходів: інформаційних годин, фестивалів, пізнавальних вікторин та художніх конкурсів. За підтримки громадського руху «Союз російських громад Придністров’я» відбулися концерти та благодійні акції. Багато корисної інформації почули й побачили учасники заходів, взявши участь в історико-патріотичній годині «Разом з Росією», вікторині-конкурсі «Символіка Росії» та фестивалі народних ігор.

Найбільш масовим і виразним проявом солідарності, глибокої шани та вдячності державі-миротворцю й гарантові нашого стабільного розвитку став урочистий марш-хода «Росія в моєму серці». У святковій колоні, що формувалася біля театру, пліч-о-пліч пройшли делегації з усіх міст і районів Придністров’я. Урочистості та святковості їй надавали прапори Росії та Придністров’я в дужих руках юнаків і прапорці, що несли діти, барвисті національні та історичні костюми, нагороди спортсменів, численні медалі, які вони завоювали у змаганнях з художньої гімнастики, спортивної акробатики, кікбоксингу, боротьби та інших видів спорту. За їхніми словами, дружба та допомога великої держави є для нас своєрідним стимулом для розвитку, прикладом для наслідування у навчанні, спорті та художній творчості.

Від Театральної площі загальнореспубліканський марш-хода вирушив до площі ім. Суворова. Марш очолювали артисти Придністровського державного ансамблю танцю і народної музики «Віоріка». В національних костюмах – російських, молдавських та українських – вони пронесли Державний прапор Російської Федерації. За ними з триколорами крокували представники національних громад, освітніх установ і підприємств міста, державні та муніципальні творчі колективи, делегати органів держвлади. На центральній площі столиці до учасників ходи приєдналися Президент ПМР Вадим Красносельський, керівництво Уряду та Верховної Ради.

Після підняття Державного прапора Російської Федерації розпочався мітинг-концерт. Придністров’я з Росією об’єднують не тільки сторінки історії, культура і традиції, економічне та гуманітарне співробітництво. Найважливіше, що Росія вже довгі роки є гарантом миру і стабільності на берегах Дністра. Звертаючись до учасників заходу, Глава держави Вадим Красносельський зазначив: «Миротворці відважно продовжують славні і благородні традиції російських воїнів. Ми з вдячністю згадуємо подвиг воїна Російської Імперії, низько вклоняємося солдату Радянського Союзу і щиро дякуємо нинішньому миротворцеві. Від усього придністровського народу бажаю громадянам Росії, керівництву країни миру, процвітання і добробуту. Хай живе Росія! Хай живе Придністровська Молдавська Республіка!»

Велика Росія сильна своєю історією, глибокою духовністю. Але головна її міць – це люди, переконана голова Спілки російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарєва: «Ми з глибокою повагою ставимося до Російської Федерації. Ми пишаємося її минулим, радіємо успіхам сьогодення і з надією дивимося в майбутнє. Ми єдині у наших цілях – зробити свою Батьківщину сильною, незалежною і процвітаючою».

Придністровці стверджують, що майбутнє Придністров’я неможливо уявити без Росії. Про своє прагнення до єдності з Росією жителі нашої республіки заявили ще 2006 року, проголосувавши на всенародному референдумі за незалежність з подальшим входженням до складу Російської Федерації. І тепер вона є для нас великою Батьківщиною і стратегічним партнером, гарантом безпеки та миру.

Валентина   ОСАДЧУК.