Материнство без кордонів

У рамках круглого столу «Материнство без ризиків. Важливість перинатальної школи на основі добровільної співпраці» 30 травня було дано старт проекту створення шкіл для вагітних жінок. Лікарі з обох берегів Дністра працюють над поліпшенням догляду жінок до і після пологів.

Гінекологи, неонатологи, психологи й акушери з медичних установ Тирасполя, Криулян, Дубоссар і Григоріополя зібралися для того, щоб обговорити заходи поліпшення якості перинатальних послуг. За статистикою, щороку близько 2 300 жінок із цих населених пунктів стикаються з проблемами, які виникають до і після пологів.

У рамках цього проекту колеги з перинатальної школи «Sweet mama» Інституту матері та дитини міста Кишинева поділилися своїм досвідом в організації такої школи, а також навчальними програмами та спеціальними практиками, розробленими на базі кишинівського інституту. За словами медичних експертів проекту, в оновлених перинатальних школах вагітним жінкам будуть надані всі необхідні консультації. На лекційних заняттях майбутні матері ознайомляться з рекомендаціями щодо їхньої поведінки в період протікання вагітності, фізіологічних і психологічних змін в організмі. На практичних заняттях жінок – майбутніх матусь – навчать вправ і методів зменшення болю під час пологів, справлятися не тільки зі стресами, але і з проблемами на перших роках життя дитини.

«Співпраця вагітної жінки з багатопрофільною командою школи значною мірою сприяє її позитивному психоемоційному стану. У результаті 76 % жінок після відвідин таких курсів вирішують народжувати дитину природним шляхом. Тим самим вони значно зменшують ризики материнства», – зазначила медичний координатор проекту Світлана Жубирке.

Школи інформуватимуть жінок про вагітність і особливості її протікання з компетентних джерел. Діяльність експертів не суперечитиме рекомендаціям лікаря, а виконуватиме роль допоміжної ланки в знятті стресу і наданні безпосередньої допомоги. Отже, майбутнім матерям розкажуть про всі процеси й характеристики розвитку плода, особливості природних пологів і тих, що відбуваються шляхом кесаревого розтину. У програмі школи обов’язковим є ознайомлення з практичними методами грудного вигодовування, особистої гігієни жінки та дитини. До того ж, тут навчать правильно вибирати іграшки для новонароджених.

Директор Центру матері та дитини міста Тирасполя Наталія Слєпуха підсумувала: «Ми з вдячністю перейматимемо досвід колег і будемо підвищувати професійну кваліфікацію нашої команди. На базі тираспольського Центру вже організовували курси для молодих матерів, але вони відбувалися в лекційній формі й не передбачали певних практик. Тепер у рамках проекту до кінця жовтня поточного року упроваджуватиметься нова модель діяльності перинатальних шкіл. Після цього розпочнеться інформаційна кампанія для жінок, зацікавлених у проходженні курсів на тему фізичної та духовної підготовки, догляду вагітних жінок до пологів і після них».

Дарина   КУЛАКОВА.