Рідкісне світлове явище в небі над Тирасполем

Четвертого червня близько 13-ї години в Тирасполі можна було упродовж 3-х годин спостерігати цікаве метеорологічне явище – гало. Його зазвичай видно навколо Сонця і Місяця, іноді навколо інших потужних джерел світла, наприклад, вуличних вогнів.

Навкруги сонячного диска утворилася картина, схожа на розмиту веселку. Спостерігати гало в наших краях можна тоді, коли небо затягується шаруватими перистими хмарами. Переважно воно віщує нам опади й зміни в погоді. Однак цього разу опади в Придністров’ї можна вважати здебільшого умовними. Випадки, коли холодні фронти циклонів розмиваються над територією нашої республіки, на жаль, стають все частішими. Цікаво відзначити, що того дня гало мало вигляд подвійного кола, що спостерігається не так часто.

Як утворюється гало?

На той момент у повітрі збирається велика кількість крижаних кристалів. Проходячи крізь них, сонячне світло заломлюється особливим чином, утворюючи дугу або окружність навколо Сонця.

Не варто плутати гало з «сонячними вінцями». Останні являють собою області туманного світіння – мерехтіння – й розташовані круг Сонця, Місяця чи інших яскравих джерел світла, наприклад, вуличних ліхтарів і прожекторів.

Попри деяку зовнішню схожість з веселкою, сонячне гало має цілу низку відмінностей. Перша з них полягає в тому, що веселку звичайно спостерігають, стоячи до світила спиною. А гало виникає тільки навколо Сонця, за винятком кількох рідкісних його різновидів.

Друга відмінність – у представленій гамі кольорів: у веселці найчастіше можна спостерігати весь спектр, від червоного до фіолетового. Сонячне гало буває забарвлене лише в червоний та оранжевий кольори. Інші барви спектра перемішуються між собою і тому виглядають білими. Втім, дуже рідко можна спостерігати гало, в якому розрізняються всі кольори спектру. У веселки червоний спектр розташовується на зовнішній стороні (далекій від горизонту), тоді як у гало він максимально наближений до центру, тобто до Сонця.

Головна ж відмінність веселки від гало та, що її ми бачимо в результаті заломлення світла в краплях води, які виглядають і поводяться в атмосфері завжди однаково (можуть відрізнятися лише їхні розміри). Зовсім інша справа – крижані кристали, в яких заломлюється світло Сонця. Вони можуть мати найрізноманітнішу форму і розмір. Та й рухатися кристали можуть абсолютно по-різному – спокійно парити, падати вниз, обертатися тощо. Якщо б цього разу кристали льоду мали чітко орієнтований вид зверху вниз або по горизонталі, то можна було б спостерігати фальшиве Сонце. Але у них була хаотична орієнтація, тому ми спостерігали лише окружність.

Містичне значення гало

У старовину гало, як і іншим небесним явищам, приписувалося містичне значення (як правило, негативне, особливо, коли воно мало хрестоподібну форму, яка трактувалася як хрест або меч). Відомо безліч літописних свідчень про це. Так у «Слові о полку Ігоревім» розповідається, що за деякий час до нападу половців і полонення Ігоря «…чотири сонця засяяли над російською землею», що сприйняли, як знак великої біди.

А в 1551 році, після тривалої облоги німецького міста Магдебурга військами імператора Карла V, в небі над містом з’явилося гало з фальшивим Сонцем. Це викликало переполох серед людей. Оскільки гало було сприйняте як небесне знамення в захист обложенців, то Карл V наказав зняти облогу міста. Так гало вплинуло навіть на хід історії.

Великий князь московський Іван Грозний сприйняв побачене на небі так: «…Тремтячою рукою цар Іван відсунув завісу. Переляканими очима глянув на небо. Обличчя його перекосилося від жаху: на небі, у темній високості застигло хрестоподібне небесне знамення…

Спираючись на посох, вийшов цар на Красний ґанок спостерігати дивне видіння, про яке тільки що сказала йому цариця.

Довго мовчки дивився він на небо, засіяне густим зоряним розсипом, і на цей таємничий хрест, який смутно виднівся в небесній глибині, й раптом, захитавшись від слабкості… прошепотів: «Ось знамення моєї смерті. Ось воно…»

Після падіння Наполеона, у Франції спостерігали навколо Сонця світлу пляму, яка нагадувала багатьом трикутний капелюх імператора. І люди розцінили це як знак його повернення із заслання – з острова Святої Олени.

Тривалість гало

Трапляється, що гало можна дивуватися протягом усього дня, іноді – навіть кількох днів поспіль, але бувають короткочасні спостереження, коли гало видно від однієї до десяти хвилин, а потім хмару відповідних кристалів відносить вітром.

Василь   КУДИМА,   Олена   ДВОРСЬКА.