«Записки перехожого» про час і про себе

У Дні слов’янської писемності та культури у Дністровську відбулася презентація нової книги Валерія Кожушняна, голови правління Спілки письменників і Літературного фонду Придністров’я, редактора понад 30 брошур, книг і журналів, автора, чиї твори друкують на сторінках літературних журналів Москви і Санкт-Петербурга. Книга під назвою «Записки перехожого» вийшла у світ у рамках реалізації державної програми фінансування найбільш значущих творів придністровських літераторів.

Дністровськ не випадково став місцем презентації. Місто називають творчим і літературним. Від самого заснування воно стало об’єктом зображення та художнього оспівування у віршах, оповіданнях і піснях, написаних його будівельниками та енергетиками. Тут був уперше помічений літературний талант Валерія Кожушняна, спочатку як учасника літературного об’єднання «Парус», пізніше вже як його керівника та одного із засновників і лідерів Спілки письменників Придністров’я.

Літературна зустріч «У колі друзів» зібрала аудиторію шанувальників творчості автора. Подію підтримали та особисто привітали літератора голова Дністровської міської Ради народних депутатів Інна Фоміна й депутат Верховної Ради Сергій Чебан. Поздоровили популярного автора й гості з Одеси: керівник південноросійського відділення Спілки письменників Росії Сергій Главацький і Євген Мельников, учень і шанувальник таланту письменника. Своїми враженнями від нової книги поділилися колеги по письменницькому цеху: патріарх придністровської літератури – поет Леонід Литвиненко (Бендери); секретар правління СПП поетеса Ольга Молчанова (Тирасполь); прозаїк, поет, видавець Никандр Єлагін (Суклея), член письменницької Спілки поет Микола Антонов (Тирасполь), поетеса Валентина Калініна (Дністровськ), письменник-краєзнавець Олексій Бабін (Дністровськ). Літератори відзначали глибину осмислення подій, свідком яких був автор, афористичність прози та багатство мовних засобів.

Літературна праця надрукована у видавництві «Поліграфіст». Верстку її здійснили Никандр Єлагін та Олексій Цвєтков, художнє оформлення – голова Спілки художників Придністров’я Сергій Панов. Це друге  видання здійснене в рамках державної програми.

Перша книга «Вибране» поета Валентина Ткачова була видана 2016 року (Рибниця) і стала раритетною. «Записки перехожого» вже знайшли перших читачів і своє місце на полицях у бібліотеках республіки. У Дністровську, де мешкає і творить письменник, за словами завідувача міської бібліотеки Юлії Єсаулової, твір користується попитом у читача з моменту надходження до бібліотечного фонду. Передмову до книги написав президент Кримської літературної академії, лауреат премій імені Шолохова і Домбровського, заслужений діяч мистецтв Лев Рябчиков. «Важко бути перехожим» – так назвав він свій вступ до нової книги, наголосивши, як важко письменнику жити в сучасному світі. Він високо оцінив оригінальну стилістику автора, яка передає особливості місцевої говірки, та представлені вже відомі читачеві повісті «Горнюха» й «У саду чи у городі», оповідання «Зимова ловля», «Друг» та «Могорич», одноактні п’єси «Зустріч» і «Лице в лице».

Видання відкриває новий роман «Записки перехожого». Суть його висловлюють рядки з рецензії кишинівської поетеси, члена Спілки письменників СРСР Олександри Юнко: «Душа пробита кулями міжусобної війни, і кровоточить совість» – ця цитата з роману Валерія Кожушняна співвідносить особисту долю з загальною трагедією великої країни, її обманутого, обібраного й насильно роз’єднаного народу. У пошуках відповіді на вічне запитання «Хто винен?» він киватиме не тільки на важкі часи, на недбайливих і продажних правителів. Він не знімає тягар відповідальності з власної персони, оскільки не відокремлює себе від своєї епохи та свого народу. Це кревний зв’язок, це кровоточива рана, не літературний прийом і не підробка. Коли зусібіч нам підсовують неїстівний муляж або спритно сфабриковану синтетику, Валерій Кожушнян простягає читачеві шматок хліба, нехай чорного та грубого помелу, але справжнього, насущного».

Назву роману, за словами автора, навіяли перші рядки вірша С. Єсеніна «В этом мире я только прохожий…». Герой проходить через випробування, проблеми та протиріччя, що випали на долю нашого покоління. У романі є гіркота і муки сумнівів, іскри прозріння, неминуча жорстокість і рятівна любов. Тут є чим надихатися і про що сперечатися. Одне з його головних достоїнств – справжня глибина і складність людського почуття, чесність філософського осмислення реалій життя. Долучитися до них можемо, неспішно і вдумливо прочитуючи сторінку за сторінкою. Сподіваюся, що «Записки перехожого» знайдуть відгук у серцях читачів, і книга посяде гідне місце в нашій літературі.

Лариса   СТОЙЛОВА, голова  Дністровського  відділення  СПП.