Робітничі професії

Дубоссарський індустріальний технікум готує робітничі професії, які мають попит, як у самому місті, так і в інших районах республіки та за її межами.

З нового навчального року Дубоссарський індустріальний технікум почне навчати майбутніх швачок за дуальною системою. Дуальне навчання – це такий вид навчання, коли теоретична частина підготовки відбувається на базі освітньої організації, а практична – на робочому місці. Підприємство робить замовлення освітнім закладам на конкретну кількість фахівців, роботодавці беруть участь у складанні навчальної програми. Студенти проходять практику без відриву від навчання. Одна з переваг такої системи – наявність підготовлених кадрів, які виступають у ролі наставників. Родоначальником такого досвіду в дуальній освіті вважається Німеччина. Ця країна є зразком для всього Європейського союзу.

У Придністров’ї таку практику планують упроваджувати кілька підприємств. Дубоссарська швейна фабрика (філія Торгово-промислової фірми «Інтерцентр Люкс») – одна з них. Останнім часом підприємство почало відчувати брак професійних кадрів. Навчальні освітні заклади країни перестали їх готувати після того, як ці професії втратили свою популярність. Кілька років тому ситуація в легкій промисловості республіки почала змінюватися на краще, і швейним виробництвам знову стали потрібні фахівці. У Дубоссарах між швейною фабрикою і керівництвом індустріального технікуму вже ухвалено угоду, яка передбачає навчання студентів за дуальною системою і відкриття груп для професійної підготовки швачок. Вона діятиме вже з осені поточного року. За словами директора професійного закладу Любові Пахомя, таке навчання в групах має бути безкоштовним, воно триватиме один місяць на базі технікуму, після чого практичне навчання буде продовжено вже безпосередньо на швейному виробництві.

«Ми нині працюємо над тим, щоб укласти тристоронній договір між організацією освіти, студентами та роботодавцем. Вважаємо, що роботодавець повинен сплачувати студентам стипендію на час навчання. А в договорі оговорюватиметься, що по завершенні навчання наші випускники зобов’язані будуть відпрацювати певний час на цьому виробництві», – зазначила директор Дубоссарського індустріального технікуму Любов Пахомя.

А поки що освітній заклад проводить активну роботу з залучення майбутніх абітурієнтів. Днями на базі технікуму відбувся день відкритих дверей. На заході студенти професійної організації знайомили учнів
9-х класів та їхніх батьків із професіями, які можна здобути в їхньому альма-матер.

Дубоссарський індустріальний технікум – це багаторівневий, багатопрофільний освітній заклад середньої професійної освіти, який готує фахівців і робітників. На бюджетній основі тут ведуть підготовку електриків, будівельників, товарознавців, автомеханіків, зоотехніків, кухарів, швачок, операторів комп’ютерних систем. У день відкритих дверей господарі закладу розповіли про навчальний заклад і про перспективи реалізації студентів в обраній ними професії.

«Це традиційний захід, але ми раді, що нас відвідали випускники шкіл міста і селищ району. Ми готуємо фахівців популярних професій. У нас є гідна навчальна і матеріально-технічна база, створені й будуть покращуватися умови для проживання іногородніх студентів. До послуг студентів є Інтернет, їдальня, в якій організовано харчування як для студентів пільгової категорії, так і для інших, у якій комплексний обід коштує від 4 до 6 рублів. У позаурочний час працюють спортивні секції, творчі колективи. Наші студенти є лауреатами й призерами багатьох республіканських конкурсів і фестивалів. На 2-й студентській науково-практичній конференції ними було представлено 11 робіт за різними напрямками: як за фахом, так і з дисциплін загальноосвітнього напрямку.

Життя різноманітне й цікаве, і ми запрошуємо до нас на навчання. Сподіваємося, що абітурієнтам сподобається тут, а по завершенні навчання вони зможуть знайти своє місце в житті», – розповіла Любов Пахомя.

Тамара Лук’яненко в цьому закладі вже здобуває другу професію. Тепер вона – студентка першого курсу за спеціальністю «швачка». Зізнається, що перший фах – «кухар-кондитер» – в її житті також став у пригоді. Уміння професійно готувати застосовує для двох своїх маленьких доньок, а самій студентці – 22 роки. «Мені дуже подобається тут навчатися. У технікумі чудовий колектив викладачів, які завжди підтримують, добре пояснюють. Я мрію стати швачкою, люблю цю професію. Сподіваюся на постійне місце роботи, адже тоді мені не доведеться від’їжджати з рідного міста, а житиму і працюватиму вдома, там, де народилася», – зізналася Тамара Лук’яненко.

А от Павло Нагірнюк мріє стати фахівцем у комп’ютерній галузі. Нині він навчається за фахом «Інформаційні системи в економіці» на 2-му курсі. Свою професію обрав після 9 класу, але усвідомлено. «Я з дитинства був захоплений комп’ютером та інформаційними технологіями. Упевнений, що в цьому закладі зможу здобути гідні знання для свого розвитку в цій справі. У технікумі відмінні викладачі, досить розвинена база – є понад 150 комп’ютерів. Мрію стати провідним фахівцем і знайти в житті гідне місце роботи», – розповів Павло Нагірнюк.

Унікальний тембр голосу студента 2-го курсу В’ячеслава Запівака став своєрідною візитною карткою навчального закладу не тільки в Дубоссарах, але і в інших містах Придністров’я. Пісні в його виконанні заворожують будь-кого. Але він відомий не тільки музичним талантом. В’ячеслав навчається на кухаря-кондитера і в обраній професії нітрохи не сумнівається. Каже, що він – творча людина, його мета: створювати кулінарні шедеври, які з часом оцінять придністровці. Любов до музики допомагає навчатися і на практиці удосконалювати навички. Про нього вже кажуть, що він стане відомим шеф-кухарем і обов’язково порадує гурманів своєю майстерністю. «За час навчання дізнався вже багато важливого і цікавого. Не шкодую, що обрав саме цю професію. Планую по завершенні навчання в технікумі відслужити в армії, а потім продовжити навчання у виші», – повідомив В’ячеслав Запівак.

Керівництво закладу дбає і про працевлаштування своїх випускників, допомагає знайти місце роботи за всіма спеціальностями.

Надія   ПАЄРЄЛІ.