Обрати свою дорогу тепер, щоб не нарікати в майбутньому

За багаторічною традицією Тираспольський технікум комерції – провідний навчальний заклад у сфері підготовки фахівців торгівлі та громадського харчування – широко відчинив свої двері для дев’ятикласників столичних шкіл № 7, 10, 12 і 18.

Для них святкову атмосферу створили їхні однолітки, що зуміли сервірувати величезний стіл кулінарними шедеврами власного виготовлення. Тут і великодні різнобарвні зайці поряд з білосніжними пряничними вівцями, фантастичні писанки й овочеві салати, оформлені у вигляді строкатої квіткової клумби, тістечка-букети та безліч інших страв, тільки від вигляду яких вже слинка тече.

У технікумі готують кухарів-кондитерів, технологів продукції громадського харчування, організаторів обслуговування в громадському харчуванні. Дев’ятикласники зацікавлено спостерігали та водночас стали учасниками майстер-класів із розпису пасхальних пряників, виготовлення прикрас для святкового сервірування столів і творчих презентацій. Розписавши пряничні фігурки, самі школярі їх і скуштували.

«Ми стараємося максимально наблизити потенціальних абітурієнтів до професії, зацікавити їх, – розповіла нам директор технікуму Яна Лаєвська. – На базі нашого навчального закладу організовуються майстер-класи для майбутніх кондитерів, кухарів і представників таких фахів, як комерція в торгівлі, менеджер з продажу, товарознавство та експертиза якості споживчих товарів, економіка і бухгалтерський облік у торгівлі. Ми їм розповідаємо, як будуватиметься навчальний процес, які знання вони здобудуть, а найголовніше, вони матимуть уявлення про сферу застосування своїх знань, де їх візьмуть на роботу. Найбільш популярні та завжди потрібні професії – це кухар і кондитер. Тут результат власної майстерності не примушує себе довго чекати».

У технікумі функціонує технологічна лабораторія, де учні можуть побачити, як прикрашають кондитерські вироби, як правильно тримати кондитерський мішок, як навчитися розкладати продукти на великому тарілі так, щоб вони приваблювали око і викликали апетит своїм виглядом.

«Ми укладаємо угоди з різними підприємствами харчування, щоб наші вихованці проходили там переддипломну практику, – зауважила Яна Лаєвська. – Запевняю вас, що попит на випускників технікуму завжди великий: фактично 80 % з них по завершенні навчання влаштовуються на роботу. Це наш головний козир. У поточному році ми випускаємо 146 фахівців.

Найдовший термін навчання (за фахом «технологія продукції громадського харчування») становить чотири роки; кухарем-кондитером можна стати через один рік навчання на базі 11 класів. На технологічному відділенні (це кухарі, кондитери, технологи та менеджери, або, як модно тепер їх називати, – ресторатори) ми використовуємо й дуальну освіту: наші учні вже через місяць навчання починають стажуватися на підприємствах харчування. У нас є угода про співпрацю з ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, тому наші випускники можуть здобути вищу освіту на аграрно-технічному та економічному факультетах на підставі своїх дипломів без складання ЄДІ».

Учениця IV курсу Карина завершує навчання. Дівчина розповіла, що обрала фах технолога продуктів громадського харчування тому, що з дитинства любила малювати, прикрашати печива, тортики, пироги, тістечка: «Я ще в школі зрозуміла, що хочу присвятити цій роботі своє життя. Наближається Великдень, то я мрію напекти смачних пасок, щоб порадувати своїх близьких». Дівчина признається, що задоволена своїм вибором.

Учень ІІ курсу, майбутній кухар Євген, розповів нам, що йому дали завдання приготувати до Дня відкритих дверей українські галушки. Їх можна подавати як суп або засмажити салом з цибулею чи полити часниковим соусом. Бути кухарем, а згодом і шеф-кухарем – давня мрія Євгена. Хлопець обрав цей фах за порадою мами, та, навчаючись у талановитих викладачів, усвідомив, що це є його покликанням.

Едуардові доручили приготувати суп з потрухами. Він полюбляє цю страву сам і готує її вдома для батьків. Задоволений, що його куховарство приймається на «ура». Дев’ятикласники, які того дня познайомилися з одним із престижних навчальних закладів Тирасполя, були приголомшені побаченим. Їх вразило все, але свого вибору вони ще не зробили. Та перший крок до знайомства зі своєю можливою спеціальністю вже зроблено.

Учень СШ № 12 Гліб поділився своїми враженнями: «Класно, що ми сюди прийшли. Ми чули про цей технікум, але побачили його вперше. Нам пощастило власними руками доторкнутися до такої важливої та необхідної людям професії. Люди хочуть їсти щодня, тому можна сказати, що кухар – це одна з головних професій. Тепер я переконаний, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути!»

Юлія   ПОНОМАРЕНКО.