Карта доступності

У держадміністрації Бендер відбувся республіканський круглий стіл, на якому обговорювалися проблеми створення доступного середовища. Взяти участь у роботі форуму запросили представників Міністерства з соціального захисту і праці, придністровських спеціалістів, відповідальних за міське господарство, за планування, дизайн та архітектуру в будівництві, лідерів громадських організацій інвалідів.

У жвавому перехресному спілкуванні взяли участь перший заступник міністра з соціального захисту і праці ПМР Олег Федотов, керівник Республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук, начальник МУ «Рибницьке управління народної освіти» Світлана Гарага, заступники глав держадміністрацій Кам’янки та Дубоссар з соціальних питань Галина Трублаєвич і Наталія Кравець, голова громадської організації «Допомога дітям в обміні можливостями» Світлана Завтур, начальник управління міським господарством столиці Розманська Оксана, член градобудівної комісії Тирасполя Віталій Слінченко, інші відповідальні працівники держадміністрацій міст та районів, громадських організацій.

Круглий стіл коротким виступом відкрив перший заступник міністра соціального захисту Олег Федотов. Окресливши проблематику форуму, він оголосив головну його тему – створення спеціальної «Карти доступу» в республіканському масштабі. «Бендери у вирішенні цих питань випереджають усіх. На сьогодні в місті багато зроблено для покращення життя маломобільних груп населення», – зазначив урядовець.

Загальний стан справ і особливості процесу створення середовища рівних можливостей у Бендерах і республіці окреслив Дмитро Кузук. Голова громадської організації розповів про свій особистий досвід у цих питаннях. Звернув увагу присутніх на моральні аспекти розуміння проблем людей з обмеженими можливостями. Зокрема Дмитро Іванович більш детально зупинився на стереотипах, які мають місце у ставленні до інвалідів серед більшості населення, чи які необхідно згладжувати й зовсім усувати. Так, ним була підкреслена наявність у суспільстві медичного підходу до цієї категорії людей. А це не правильно. Потрібно формувати у людей соціальний підхід, саме він дасть змогу людям з обмеженими можливостями відчути себе повноцінними членами громадської спільноти, дозволить раціонально вибудовувати своє життя.

Більш детально про соціальний підхід до зазначеної категорії громадян розповіла заступник голови Республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Наталія Бордан. На її погляд, соціальна і медична моделі ставлення суспільства до людей з обмеженими можливостями повинні гармонійно поєднуватися. За її ствердженням, соціальний підхід має на увазі всебічну гармонію інтеграцію людей з обмеженими можливостями в багатогранний суспільний організм. Школа, робота, навчання у ВНЗ, заняття спортом повинні бути необмежено доступні цій категорії дітей і дорослих.

Під час спілкування всі присутні погодилися з тим, що доступне середовище – це поєднання вимог і умов до міської інфраструктури та об’єктів соціально-господарського призначення.

Надалі розмова пішла шляхом обговорення конкретних проблем, стандартів та умов забезпечення цієї інфраструктури. Учасники круглого столу торкнулися проблем участі представників громадських організацій інвалідів у градобудівних комісіях держадміністрацій міст і районів. Зупинилися й на конкретних елементах доступного середовища: пандусах, ліфтах, обладнанні вуличних перехрестів і тротуарів, спеціалізованих стоянках, парадних входах і внутрішньому обладнанні соціально значущих об’єктів тощо. Присутні зазначали, що під час проектування таких об’єктів повинні враховуватися всі умови універсального архітектурного дизайну, який забезпечував би доступність усім категоріям людей. Середовище повинно поважати людину.

Друга частина круглого столу була майже повністю присвячена так званій «Карті доступу». Зазначена карта «народилася» в Бендерах. Її розробили та втілили в життя на базі Республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» його керівник Дмитро Кузук та заступник Наталія Бордан. Як пояснили автори, карта охоплює всю нашу державу й передбачає паспортизацію всіх соціально значущих об’єктів Придністров’я щодо їхньої доступності. Зелений колір значків в електронному варіанті означає, що об’єкт повністю відповідає цим умовам, жовтий – частково і червоний – не відповідає зовсім. «Карта доступу» є в інтернеті. Кожен охочий може взяти участь в її доповненні. Учасники форуму спільно погодилися, що до цієї роботи повинен долучитися бізнес, оскільки більшість таких об’єктів перебуває у власності бізнесменів. До них належать магазини, аптеки, дозвільні центри тощо. Як позитивний приклад, Дмитро Кузук представив Бендерський магазин «Пасаж», в якому власник взяв собі за обов’язок створити всі умови доступного середовища. Круглий стіл тривав майже три години й закінчився демонстрацією кінофільму, сюжет якого тісно переплітався з тематикою круглого столу.

Володимир   ПУКЛІЧ.