Засухи складно уникнути, однак її наслідки можна пом’якшити

Погодні умови, особливо для працівників сільського господарства, наприкінці травня і на початку першого літнього місяця у зв’язку з майже повною відсутністю опадів склалися вкрай несприятливі.

У першій половині травня випадали зливові дощі, але досить нерівномірно. За даними статистики, опади в Рибниці навіть досягли місячної норми, а в Кам’янці й Тирасполі їх було набагато менше – лише половина місячної норми. Опади такої інтенсивності не дають великої користі, оскільки ґрунт їх повністю не засвоює: більша частина води стікає, не встигнувши наситити землю вологою. Проведені дослідження запасів вологи ґрунту в ПМР свідчать, що на кінець травня в орному шарі південних районів вологи не було зовсім, а на решті території республіки – вкрай незначні.

Що ж таке засуха?

Засухи бувають кількох видів: атмосферні – це коли стан атмосфери через недостатнє випаданням опадів, характеризується високою температурою, зниженою вологістю (мінімальна відносна вологість опускається нижче 30 %) і ґрунтові – коли запаси вологи в ґрунті низькі й спостерігається його висихання, що спричиняє недостатню забезпеченість рослин вологою. Зазвичай спочатку спостерігається ґрунтова посуха, обумовлена зневодненням кореневмісного шару (через тривалу відсутність дощів), випаровуванням води з поверхні, інтенсивною транспірацією та вітром (через знижену вологість повітря). Повітряні посухи проявляють себе тоді, коли мають місце високі значення температури повітря, дефіцит опадів і низька вологість. Є ще загальні посухи, куди входять і ґрунтова, і повітряна.

Що ж робити, коли настала посуха, а полив відсутній?

Для зменшення негативного впливу посухи на рослини дуже важливим є дотримання технологій вирощування культур та проведення заходів, які сприяють збереженню вологи в ґрунті. До них відносяться ранньовесняне боронування, коткування ґрунту, правильні сівозміни з включенням чорних парів, варіювання термінів посіву культур, кулісні посіви, мульчування ґрунту, протиерозійні заходи. Позитивно впливають на рослини добрива, які містять мікроелементи: мідь, цинк, марганець, кобальт, молібден, алюміній. Встановлено, що вони збільшують вміст зв’язаної води й водоутримувальну здатність тканин.

Якщо недолік вологи – звичайне явище

На Землі є великі території, де недолік вологи – звичайне явище. Наприклад, зона пустель, де опадів випадає значно менше, ніж може випаруватися, а там, де є болота (території лісової, тайгової й північної арктичної зони) – все навпаки: опадів випадає більше, ніж їх може випаруватися. Там, де є надлишок води, Сонце не в змозі її всю випарувати.

Як це відбувається у нас?

На превеликий жаль, територія Придністров’я розташована в зоні дефіциту води. А та кількість опадів, яка за рік у нас випадає, може випаровуватися двічі. Тому ми регулярно відчуваємо дефіцит опадів і води. Крім того, наша республіка недоотримує опадів через феновий ефект у Карпатах (коли відбувається сильне нагрівання повітря і зниження відносної вологості). Перевалюючись через Карпати, холодні фронти циклонів розмиваються над нами й перешкоджають випаданню опадів. У літній період південно-західний вітер з моря також «працює» на посуху, заважає утворенню купчасто-дощової хмарності. Тому південь Придністров’я – це один із найбільш посушливих регіонів, хоча і розташований недалеко від Чорного моря.

Засуха згубна для людей

За статистикою, в Африці за останні сорок років від посухи загинуло понад мільйон людей. В ООН навіть проголосили Всесвітній день боротьби зі спустеленням і засухою – його відзначають 17 червня. Згадані проблеми є надзвичайно гострими й актуальними для Придністров’я, оскільки посуха є серйозною загрозою для розвитку сільського господарства і відповідно – для продовольчої безпеки республіки. У кращому випадку, лише один рік із трьох можна вважати без наслідків посухи. Тому першочерговим завданням для нас є розвиток зрошуваного землеробства. На сьогодні відомо декілька його видів. Яке впроваджувати: крапельне чи за допомогою розпилення у формі дощу – це вже вторинне питання. У першу чергу важливо відновити хоча б те, що було втрачено в пострадянський час, і дати воду на поля. Якщо ми не вирішимо це завдання найближчим часом, то  ще довго залежатимемо від примх погоди нашого посушливого краю.

Тарас   МИРГОРОДСЬКИЙ.