Головна проблема – дефіцит молодих кадрів

Виробничий сільськогосподарський кооператив (ВСК) «Подойма» – єдине на Кам’янщині сільгосппідприємство з подібною формою власності.

Коли в нашій республіці йшла реорганізація колективних господарств, частина трудівників колгоспу імені Котовського об’єдналася, щоб спільно обробляти свої земельні паї. Подоймяни завжди славилися працьовитістю, тому сільгоспкооператив, названий на честь рідного села, незабаром зайняв перші позиції серед агрофірм району. Цьогоріч трудівники ВСК отримали найвищу врожайність кукурудзи – понад 64 центнери зерна з кожного зі 154 гектарів. Саме під час збирання цієї культури ми поспілкувалися з членами колективу про стан справ у господарстві та проблеми, з якими доводиться стикатися.

Як розповів керівник ВСК  «Подойма» Сергій Киснічан, результати цього року не зовсім такі, на які спочатку розраховували. Погодні умови – затяжні холоди, а потім засуха – негативно позначилися на розвитку всіх культур. Проте землероби навчилися мінімізувати наслідки примх природи у своєму «цеху просто неба». Під керівництвом досвідченого агронома Валентина Руснака своєчасно та якісно було виконано всі агротехнічні прийоми: внесено гербіциди, проведено підгодівлю і міжрядний обробіток. Без втрат механізатори зібрали понад 700 тонн пшениці, 895 тонн ячменю, близько
1 400 тонн соняшнику.

Сприяє організації ритмічної роботи потужна сучасна техніка. Розуміючи, як важливо, щоб трактори та комбайни не підводили під час посівної та збиральної кампаній, члени кооперативу постійно виділяють частину прибутку на оновлення сільгоспмашин і реманенту. Цього року придбали агрегат, який мульчує пожнивні залишки, перетворюючи їх на органічні добрива. У планах – покупка курсових покажчиків для модернізації тракторів. Кошти на їх придбання будуть, упевнений керівник. Кооператив непогано заробив, реалізувавши зернові першої групи, а на складах ще зберігаються соняшник і кукурудза – сільгосппродукція, що користується попитом на ринку.

Найважливішою проблемою для ВСК «Подойма» Сергій Киснічан вважає дефіцит молодих кадрів: «У нас стабільний колектив. Але приблизно половина з 26 працівників – пенсіонери. Це вони стояли біля витоків створення кооперативу, завдяки їхнім зусиллям господарство збереглося й успішно вписалося в сучасні реалії ринкової економіки, їхня повсякденна праця – запорука рентабельності ВСК «Подойма». Однак без молоді у підприємства немає майбутнього».

Сергій Мартін, Андрій Киснічан, Василь Казак та інші механізатори й раді були б передати свій багаторічний досвід випускникам шкіл і навчальних закладів професійної освіти, та вони не поспішають працевлаштовуватися в аграрний сектор, обираючи вищу освіту. Про це в коротку перезміну з тривогою розмірковували комбайнери, порівнюючи свої життєві шляхи з пріоритетами покоління-2000.

Дмитро М’ясковський (на фото) почав працювати механізатором у 1988 році, маючи за плечима курси трактористів і водіїв. Тоді для сільського парубка це був традиційний вибір. Батьки змалку привчали, що хліб легким не буває. А праця землероба вважалася в суспільстві такою ж почесною, як і будь-яка інша професія… І ось уже три десятки років Дмитро Наумович від ранньої весни й до пізньої осені – у полі. На ньому та його товаришах – оранка, сівба, догляд за рослинами, збирання врожаю. А потім цикл повторюється знову і знову. Праця напружена та відповідальна, її не можна відкласти або зробити недбало, бо землю не обдуриш: що в неї вкладеш – те й отримаєш. Подоймяни працюють на совість, а значить – і заробляють непогано. У жнива комбайнер «намолочує» до 1 000 рублів за день. Щоправда, день цей триває від зорі до зорі, тому що потрібно встигнути зібрати урожай, поки не зіпсувалася погода чи не перестигло зерно. І в посівну кампанію ніхто не дасть механізаторові вихідний. У «цеху просто неба» високо цінується кожна погожа хвилина. Втім, гідно оцінюється і праця землероба. Зарплату члени ВСК «Подойма» отримують вчасно і розміром її задоволені. Є ще й натуроплата у вигляді вирощеної на полях продукції. Отримане зерно – гарна допомога для ведення підсобного господарства. На подвір’ї кожного члена кооперативу є домашня птиця, свині, а деколи й корова. Якщо рік видається вдалим, то прибутку вистачає не лише на розвиток кооперативу, а і на премії трудівникам.

За попередніми даними, ВСК «Подойма» 2017 рік закінчує з плюсом. І фундамент для майбутнього вже закладено. Понад 300 гектарів засіяно озимими. Пшениця та ячмінь після жовтневих дощів радують дружними сходами. Механізатори завершують обробіток ґрунту для весняної сівби. Попереду – невеличкі зимові «канікули» й новий сільськогосподарський сезон.

Ніна ПАНАЇДА.