Рівні можливості для всіх

У Придністров’ї 30 жовтня відбувся перший форум жінок-підприємців. Понад 120 представниць чарівної статі стали його учасницями. Організатори форуму – «Регіональна Асоціація творчих лабораторій, промислів і ремесел» (м. Бендери) та «AFAM» (м. Кишинів). Між ними був підписаний протокол про стійке співробітництво. Це документ, який передбачає обмін досвідом, співпрацю та взаємну підтримку, а також організацію спільних заходів.

«Подібні зустрічі є гарною платформою для представників різних сфер підприємницької діяльності. Сьогоднішні лекції  допоможуть спілкуватися та обмінюватися корисною інформацією, щоб дізнатися, як можна перетворити в бізнес своє хобі або ремесло», – зазначила Ольга Невельська, керівник Регіональної Асоціації  творчих лабораторій, промислів і ремесел.

Форум жіночого підприємництва надав учасницям з обох берегів Дністра унікальну можливість обмінятися практикою ведення бізнесу, а також створити партнерські відносини з компаніями з протилежного берега Дністра. Поговорити про вигідний  розвиток своєї справи зібралися представники різних напрямків бізнесу. Це і майстри прикладного мистецтва, і фотографи, й виробники натуральних шампунів і парфумів, воскових свічок, пряників ручного розпису, меду тощо.

«Ми на цьому ринку вже дев’ять років, і нас знають не тільки в Придністров’ї, а й за кордоном. У нас підписаний контракт з Грецією, вже відправили першу партію і готуємо другу, сподобалася продукція і в Німеччині, добре знайомі з нею і в Росії. Секрет успіху простий: ми готуємо за старовинними рецептами, без додавання оцту, намагаємося, щоб було смачно, красиво й доступно, а ще постійно розширюємо асортимент. Наш найголовніший козир у тому, що вирощені у нас овочі та фрукти не мають аналогів за смаковими якостями», – розповіла Алла Якобенко, керівник фірми «Агроторгинвестгрупп».

З початку року представники десяти асоціацій як Придністров’я, так і Республіки Молдова, вчилися розробляти плани організаційного розвитку, управління проектами, фінансами, людськими ресурсами. Робота була спрямована на підвищення рівня їхньої підготовки, щоб вони змогли надалі надавати якісні послуги.

«Я – господиня ательє, яке раніше фактично не відрізнялося від інших. Та тепер ми вийшли на ринок Росії, й наші сукні маячать на екранах телевізорів на зірках шоу-бізнесу РФ. На місцевий ринок ми також шиємо сукні. Наша цінова політика не відрізняється від інших ательє. Сьогодні я почула важливу для себе інформацію щодо ведення бізнесу та виходу на міжнародний рівень», – розповіла Вікторія Кукош, директор товариства обмеженої відповідальності «Вікторія Стиль».

На форумі не тільки учасниці, а й усі присутні змогли ознайомитися з діяльністю проектів, підтримуваних міжнародними організаціями для розвитку підприємницької діяльності. Варто зазначити, що захід був організований у рамках проекту Програми «Підтримка заходів щодо зміцнення довіри», яку фінансує Європейський союз.

Олександра СТАНІЛЄСКУ.