ПМР – держава, якій є чим пишатися

Формування нового іміджу республіки – це завдання, яке поставив Президент Вадим Красносельський на нараді з керівниками Адміністрації Президента, Уряду ПМР, Міністерства закордонних справ, Державного митного комітету, Держслужби ЗМІ, ПДТРК.

На нараді обговорювалися можливості представлення Придністров’я в новому світлі та позбавити республіку від кліше, яке не зовсім вірно зображує придністровську дійсність. За словами Вадима Красносельського, ПМР – сучасна держава, жителям якої є чим пишатися. Історія, культура і традиції гармонійно поєднуються тут із сучасними досягненнями, економікою, яка розвивається, цікавими особистостями. Молдовсько-придністровський конфлікт, миротворці, збережені пам’ятники Леніну і спогади про гігантів промисловості радянських часів – це не те, чим може зацікавити туристів та потенційних інвесторів нинішнє Придністров’я.

Щоб переламати ситуацію і змінити вигляд Придністров’я в медіа-просторі, необхідно скорегувати інформаційну політику держави, вважає Президент. Існує два проблемних аспекти: недостатнє освоєння можливостей інтернет-ресурсів і насичення їх неякісною інформацією або інформацією, яка втратила свою актуальність. Виправити становище, вживаючи розрізнених заходив, неможливо, впевнений він. Тільки системний підхід і консолідація зусиль дадуть реальний результат.

Перш за все потрібна розробка «дорожньої карти» з зазначенням конкретних заходів. Її формування доручено спеціально створеній за розпорядженням Президента комісії, до складу якої увійшли учасники наради, а також представники Держслужби з питань культури та історичної спадщини. Ідеї та пропозиції акумулюватимуться в Адміністрації Президента. Частину з них вже обговорили. Дискутували, наприклад, про те, чи доцільно розширювати мережу інформаційних ресурсів, що надають інформацію про Придністров’я, чи варто зосередити зусилля на одному порталі – сайті ІА «Новости Приднестровья».

Говорили й про те, як збагатити та урізноманітнити всі ці відомості, та якими слід користуватися інструментами для залучення аудиторії. Представники державної телерадіокомпанії розповіли про підготовку фільмів, роликів, відеоекскурсій. Президент, зазначивши, що позитивні зміни, дійсно, є, наголосив, що робота повинна вестися активніше. Серед рекомендацій Глави держави – подача інформації тематичними блоками. Кожний напрямок – промисловість, АПК, культура, спорт, робота міністерств і відомств – необхідно подавати окремо. Інформація повинна бути яскраво оформленою і доступною.

Не залишилася поза увагою тема забезпечення ПДТРК сучасним обладнанням у достатній кількості. Керівник державного телеканалу Ігор Нікітенко зазначив, що технопарк серйозно застарів і вимагає переозброєння. Він розповів, що, маючи в арсеналі лише 9 камер, доводиться, урізувати план зйомок, відмовлятися від висвітлення багатьох заходів. Крім того, повсюдний перехід на нові формати мовлення робить відзняті придністровськими операторами відеоматеріали недоступними для сучасного користувача. Вадим Красносельський повідомив, що необхідні кошти будуть віднайдені й виділені. За його дорученням найближчим часом поставлять крапку і в дискусії про виділення ПДТРК території під будівництво стоянки й критих гаражів для автотранспорту та пересувної телевізійної станції.

Ще одна проблема, з якою зіткнулися представники ЗМІ та профільних відомств, – дефіцит кадрів. Глава держави зазначив, що вишукувати й готувати фахівців – завдання керівників профільних структур. «Ми говоримо про те, що республіці потрібні робочі місця, і при цьому відчуваємо серйозні проблеми з кадрами. З цим зіткнулися не тільки ЗМІ. Треба змінити філософію людей. Людина повинна захотіти працювати. Її потрібно залучити в трудовий процес. Треба міняти систему освіти, якщо це необхідно. Працівники не прийдуть з нізвідки. Ви, керівники засобів масової інформації, досвідчені журналісти, готуйте собі зміну, створюйте колектив, навчайте молодь», – націлив співрозмовників Президент.

Важливий аспект, на якому акцентував увагу Вадим Красносельський, – популяризація людини праці. На його думку, в ефірі, на сайтах, у газетах повинно бути більше позитивної та цікавої інформації про представників робітничих професій, про тих, хто домігся успіху на професійному терені.

Стратегічно важливим моментом Президент вважає створення інфраструктури, що залучить іноземних гостей. Особливі надії він покладає на Бендерську фортецю. Цей об’єкт, офіційне відкриття якого заплановано на 7 жовтня нинішнього року, повинен стати епіцентром туризму. Йдеться не тільки про історично-архітектурну складову. З відродженням фортеці з’явиться майданчик, на якому систематично проводитимуться різногалузеві заходи, які приваблять у республіку відвідувачів.

Відтепер кожного вихідного дня буде новий інформаційний привід говорити про сучасне Придністров’я. Важливо задати тон цієї розмови, що і є однією з найважливіших складових інформаційної політики. Треба впритул зайнятися «модернізацією» іміджу республіки, досягнення якої Президент доручив членам створеної комісії.

Олена   РАТУШНА.