Усебічна підтримка громадян триває

На пленарних засіданнях Верховної Ради народні обранці продовжують ухвалювати законопроекти, спрямовані на соціальний захист громадян ПМР.

Так на черговому засіданні, яке відбулося 20 червня, у двох читаннях було прийнято проект закону «Про внесення зміни до Конституційного закону Придністровської Молдавської Республіки «Про громадянство Придністровської Молдавської Республіки». Авторами законодавчої ініціативи є парламентарії Галина Антюфєєва, Віталій Калін, Олег Петрик, Григорій Дяченко.

Про сутність документу депутатам розповів Віталій Калін: «Нині чинною є процедура згоди двох батьків на здобуття права на придністровське громадянство неповнолітніми дітьми за принципом народження. Але ми прекрасно розуміємо, що один із батьків може бути відсутнім на той час на території республіки. Це створює труднощі. Тому пропонується спростити цю процедуру і, згідно з вимогою закону, встановити необхідність згоди тільки одного з батьків».

За словами Галини Антюфєєвої, до Верховної Ради надходило багато звернень громадян, в яких вони розповідали про труднощі з оформленням придністровського громадянства неповнолітнім дітям.

У першому читанні було ухвалено проект закону «Про організацію надання державних послуг». Автором документа є Президент ПМР Вадим Красносельський. Про значення законодавчої ініціативи депутатам розповів заступник Голови Уряду ПМР Олексій Цуркан: «Інформаційна система забезпечить доступ громадян до відомостей про державні послуги, дасть можливість в електронній формі записатися на прийом, оплатити й отримати результати від надання державних послуг. Усе це можна зробити, не виходячи з дому».

Голова Комітету з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун зазначив, що, аналізуючи досвід Російської Федерації, можна зробити висновок: перехід на електронний документообіг є зручним для громадян. «Вони, перебуваючи у себе вдома, у зручний для них час за допомогою мережі Інтернет можуть замовити ту чи іншу державну послугу: надати копію свідоцтва про народження, виписку з єдиного реєстру, яку видає Реєстраційна палата, та інші документи. Нам треба рухатися шляхом розвитку, а нова законодавча ініціатива цьому сприятиме», – сказав народний обранець. На думку Віктора Гузуна, найголовнішим результатом законопроекту є те, що Уряд повинен чітко визначитися, які послуги надають ті чи інші органи влади, на кожну послугу повинен бути розроблений регламент надання державних послуг. Разом з цим значно зменшиться кількість довідок, які повинні надавати наші громадяни в ті чи інші інстанції.

Микола   ЮРКЕВИЧ.