Свято торгівлі, досягнень і віри у свої сили

«Черешня по три? Кабачки по два? Гриби так дешево?! Не може бути!» – вигукує перехожий і спішить туди, де за описом Миколи Гоголя, «…стривожена околиця повна гулу і хаосу, дивних, незрозумілих звуків, де у вихорі ярмарку весь народ зростається в одне величезне чудовисько і ворушиться, кричить, гогоче, гримить…». Ці слова про «Сорочинський ярмарок», написані майже два століття тому, стосуються і Дністровська, на центральній площі якого вперше розгорнула свої щедроти й багатства виставка-ярмарок «Купуй придністровське!».

За словами Наталії Самофалової, спеціаліста держадміністрації з торгівлі й підприємництва, 16 червня встановлено рекордну для Дністровська кількість учасників ярмарку. Свої досягнення і товари покупцям запропонували близько 100 придністровських підприємств, фірм, приватних підприємців і городників. На відкритті були присутні голова Торгово-промислової палати Юрій Ганін, депутат Верховної Ради Віктор Гузун. Другий рік поспіль подібні ярмарки крокують містами й районами республіки, відкриваючи нам досягнення власного сільськогосподарського, промислового і дрібного товарного виробництва. Їх мета – підтримка свого виробника і приватного підприємця. Стратегічне завдання – зменшення економічної залежності від зовнішнього ринку. Проект довів свою ефективність і буде продовжений у 2019 році.

Майже всі жителі невеликого містечка енергетиків відвідали площу. Наввипередки з піснями звучали найменування представлених на ярмарку державних і приватних підприємств. Це відомі відмінною якістю своєї продукції тираспольські фірми: «Одема», «Тиротекс», «Молочний комбінат», «Квінт», «Інтерцентр Люкс» тощо. З Бендер прибули товари взуттєвих фабрик «Совтшуз», «Тигіна» і «Флоаре», а також вироби хлібозаводу, вже знайомі жителям Дністровська продукти рибного виробництва ТОВ «Рілла» і соняшникового цеху ТОВ «Золота краплина». Різноманітність ковбасних виробів запропонував покупцям «Парканський м’ясокомбінат». М’ясними напівфабрикатами торгували ТОВ «Село Курино» і «Наша марка» з Дубоссар. Кондитерські вироби представили кілька районів Придністров’я. Свою продукцію демонстрували й фірми з виробництва поліетиленової продукції ДОГО «ПоліМир», покрівельних матеріалів, профнастилу та тротуарної плитки – ТОВ «Доброва». Торгували на ярмарку побутовою хімією і косметикою. Словом, тут, як на Одеському «Привозі», можна було знайти все, на будь-який смак і гаманець.

Переходячи від одного до іншого прилавка, люди прицінювалися, приміряли взуття, літні сукні й теплі куртки, активно купували постільну білизну фірми «Тиротекс». Ці товари приваблювали й зниженою від 10 до 20 % вартістю.

По 14 рублів за літр зі своєю тарою і по 15 рублів у розфасовці жваво розкуповували соняшникову олію від ТОВ «Золота краплина». Бендерчанин Андрій Лопата, в минулому секретар комсомольської організації, нині господар цеху з перероблювання соняшнику, вже 20 років виробляє олію з місцевої сировини – до 700 тонн за один рік. Торгівлею цього дня він залишився задоволений.

Біля прилавка ТОВ «Андивіта» (с. Карагаш) – черга. На запитання «А навіщо вам аж два відра печериць?» покупець діловито відповів: «Екологічно чистий продукт! Засолимо, замаринуємо, взимку «на ура» піде!»

Головний герой ярмарку – ринок овочів і фруктів, вирощених жителями сіл Незавертайлівка, Коротне, Чобручі. Продавці поступаються в ціні, з «походом» відважують покупцям стиглу вишню і черешню за ціною від 3 до 5 рублів за кілограм. Ваблять відвідувачів ароматами й ранні абрикоси, малина і смородина, але тут ціна від 10 до 15 рублів за кіло. Добре «йде» молода картопля – по 4 – 6 рублів, огірки – по 4 – 5 рублів, помідори – від 14 до 16 рублів, цибуля, свіжа зелень та інші дари нашої благодатної землі.

Люди з цікавістю розглядали й купували оригінальну гончарну продукцію студії ліплення «Глинка», плетені кошики, сувенірні вироби з лазерним     гравіруванням ТОВ «Дизайн». Увагу привернули смішні коти магазину авторського креативу «Мак» з написом «Чудеса збуваються, якщо в них вірити». Ці слова дуже співзвучні духу ярмарку. Нам потрібне економічне диво. Республіка пройшла складні періоди занепаду виробництва і блокад, але віра в успіх, попри труднощі, нас ще не підводила. Ярмарок – явне свідчення працьовитості й таланту нашого народу. Вона приймає всіх, хто вміє і любить працювати. Пенсіонерка Галина Фоміна, колишня вчителька математики, принесла сюди вовняні шкарпетки й чуні, які з задоволенням в’яже на дозвіллі. Попри літній сезон, їх купують, тому що в них є безсумнівні складові комерційного успіху: зроблено з душею і недорого.

Потомствений бджоляр Олександр Кільця у численному ряду пасічників продавав гречаний, акацієвий і квітковий мед від 40 рублів за кілограм. Республіканський ярмарок, який він відвідав уперше, йому дуже сподобався.

Андріана Мустяца, молодий підприємець і мама чотирьох дітей, побувала майже на всіх республіканських ярмарках. Кілька років поспіль вона торгує головними уборами, може запропонувати модний капелюх або кепі на будь-який смак. Дністровським ярмарком жінка теж залишилася задоволена, а його організаторам вона адресувала такі слова: «Спасибі, що дали нам заробити!»

На площі організували передплату на республіканські газети. Неподалік, у парку дітей весело розважали аніматори святкового агентства «Лукомор’я». Майстер-класи декоративної творчості показали керівники дитячих гуртків ДДЮЦ і школи мистецтв. Мали неабиякий попит морозиво, іграшки й білети безпрограшної лотереї (на користь притулку для домашніх тварин). Окрасою ярмарку стали «добрі велетні» на ходулях, які роздавали дітям солодощі, припасені держадміністрацією міста.

«Спасибі за прекрасний день покупок. Ми побачили, як багато у нас хороших і потрібних придністровських товарів. Приїжджайте ще, ми завжди раді ярмаркам!» – від усіх дністровських покупців сказала колишній енергетик, нині пенсіонерка, Марія Федотова.

Естафету республіканського ярмарку прийняла Слободзея. Свято торгівлі, досягнень і віри у свої сили відбудеться там 21 липня.

Лариса   СТОЙЛОВА.