25 років шляхом розвитку та зростання

Численна громада колишніх і нинішніх студентів та увесь професорсько-викладацький колектив Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка відсвяткували 25-річчя філії, яка відкрилася в Рибниці 1993 року.

З історії філії

Протягом 25 років філія виховує власні наукові кадри, нарощує потенціал, необхідний для підготовки висококваліфікованих спеціалістів. Філія – це чотири навчальні корпуси, спортивно-оздоровчий комплекс, наукова бібліотека, навчальні лабораторії, мультимедійні центри, які відповідають сучасним освітнім технологіям і вимогам, пункт громадського харчування, медпункт.

Заклад має самостійне фінансування і створює сучасну навчально-матеріальну базу. Нині функціонує система довузівської підготовки, додаткової та післядипломної освіти.

На сьогодні філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка – сучасний заклад, який динамічно розвивається, здійснює підготовку спеціалістів, бакалаврів, магістрів і аспірантів за напрямами та профілями відповідно до російських освітніх стандартів вищої освіти. Вона об’єднує сім кафедр: автоматизація технологічних процесів у виробництві; інформатика і програмна інженерія; менеджмент; загальнонаукових дисциплін; іноземних мов та методики їх викладання; декоративно-прикладного мистецтва та прикладної  інформатики в економіці.

На базі філії відкрито Науково-методичний центр «Бєлгородський державний технологічний університет (Росія) – ПДУ (ПМР)», зареєстрована громадська організація «Клуб випускників», яка об’єднує випускників різних років. На базі кафедри іноземних мов з січня 2010 року проводиться підготовка за додатковою спеціальністю «Перекладач у сфері професійних комунікацій». Філія формує Науково-дослідний центр головного вишу в місті Рибниця і літній студентський спортивний табір.

Нею укладено низку угод про співпрацю з Російською Федеральною службою з нагляду в сфері освіти, Навчально-методичним об’єднанням при Державному університеті управління міста Москви за спеціальністю «Менеджмент організацій»; Брянським державним технічним університетом, Львівською академією мистецтв, Вільним університетом Берліна тощо.

Щорічно проводяться студентські науково-практичні конференції й публікується «Студентський науковий журнал». Стала традиційною міжнародна багатодіалогова відеоконференція «Масові інформаційні процеси в студентських наукових дослідженнях» і «Михайло-Архангельські читання».

2017 року стартував інноваційний спільний з муніципальною системою освіти проект «Мала Академія Гімназистів» (МАГ), що об’єднує творчо обдарованих дітей з різними інтересами в єдиній організації.

Вони можуть реалізувати творчий та духовний потенціал у предметних студентських гуртках, творчих і спортивних секціях. Хореографічний, вокальний, поетичний гуртки, спортклуб «Динамікс», міський театр «Рампа» – основою їх також є студенти.

А ще в Рибницькій філії ПДУ видають багатотиражку «Я – студент».

За всю історію тут отримали дипломи 2 200 спеціалістів. Випускники успішно працюють на Молдавському металургійному заводі, Цементно-шиферному комбінаті, у банках, школах, у різних організаціях і установах міста Рибниці, у Придністровській Молдавській Республіці, країнах СНД і далекого зарубіжжя.

«Хто, якщо не ми?!»

До всього у філії ставляться з великою відповідальністю. Ювілей закладу теж не був винятком. Святкові заходи розпочалися з легкоатлетичного забігу від будівлі університету до міського стадіону. У ньому взяли участь студенти, викладачі й усі охочі.

У міській картинній галереї відкрилася виставка кафедри декоративно-прикладного мистецтва, присвячена 25-річчю філії ПДУ в Рибниці.

Згуртувала викладачів і студентів і підготовка до вокально-хореографічного флешмобу «Хто, якщо не ми?!» До них приєдналися танцюристи-школярі.

На урочистих зборах директор філії Ігор Павлінов коротко підбив підсумки діяльності, акцентуючи увагу на основних досягненнях вишу. Серед них професор виділив створення науково-дослідницького співтовариства, відкриття двох лабораторій та Науково-методичного центру.

З ювілейною датою колектив філії привітав заступник глави держадміністрації Юрій Молдовський, який зазначив: «25 років – це не так мало, це вік зухвалих прагнень, вік молодості. Втім, чверть століття – це межа, коли можна підбити підсумок деяких звершень. Своєю діяльністю Рибницька філія ПДУ довела свою спроможність».

Від імені депутатського корпусу до присутніх звернувся голова міськрайради Вадим Лозовський. Він привітав професорсько-викладацький склад вишу, побажав успіхів та процвітання і зачитав Вітальний адрес Голови Верховної Ради ПМР Олександра Щерби. У привітанні йдеться про зростання значення освіти у сучасному світі: «Для більшості людей нині є очевидним, що знання – найбільш надійний капітал, найбільш вигідний вклад у майбутнє».

Особливим гостем на святі була Посол Німеччини в Республіці Молдова Юлія Монар. Дипломатичний представник приїхала на запрошення викладачів німецької мови.

«Посольство Німеччини в Кишиневі розвиває особливо тісні відносини з кафедрою філології, з тими, хто вивчає німецьку мову. Ми хотіли б і надалі розвивати співпрацю і закликаємо всіх скористатися можливостями, які надає Посольство Німеччини в Молдові та культурний центр», – зазначила Юлія Монар.

Урочистий захід продовжила церемонія нагородження співробітників. Серед відзначених державними нагородами – засновник Рибницької філії Михайло Трач, Віктор Сергєєв, Антоніна Мосійчук та інші.

Рибницька філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка розвиває свій потенціал. Її двері відчинені для нових студентів, тут завжди раді бачити молодих, талановитих і цілеспрямованих людей. Короткий чвертьвіковий шлях пройдено з визначними досягненнями. У цьому велика заслуга, кропітка праця кожного члена цієї дружної команди. Тепер це історія, яка стане гарним стартовим майданчиком для досягнення нових висот в освіті та науці. Попереду наступний етап. Немає жодних сумнівів, що і він буде не менш яскравим.

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.