Держнагороди до Дня медичного працівника

15 червня в Палаці Республіки відбулося урочисте зібрання з нагоди Дня медичного та фармацевтичного працівника. У ньому взяли участь Президент ПМР, Голова Уряду, Голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Верховної Ради ПМР, головні лікарі, ветерани та працівники галузі, запрошені гості.

З вітальним словом виступив міністр охорони здоров’я ПМР Андрій Гуранда: «Це професійне свято не тільки медичних працівників, але й пацієнтів – тих, кому ви повернули здоров’я та зберегли життя. Це свято – прекрасна нагода відзначити вашу працьовитість, самовідданість і доброту. Але професія зобов’язує розвивати ці риси постійно: боротися з песимізмом і втомою, щоб рятувати життя. Попри недосипання і завантаженість, залишатися оптимістами й заряджати гарним настроєм інших. Допомагати людям словом і ділом, вселяти віру в те, що все буде добре і хвороба відступить». Серед пріоритетних напрямків розвитку галузі глава відомства позначив закупівлю сучасного високотехнологічного обладнання та підготовку фахівців, реконструкцію і будівництво фельдшерсько-акушерських пунктів, поліклінік і лікарень, підвищення зарплат медикам.

Про це у своєму виступі говорив і Президент ПМР Вадим Красносельський. Він підкреслив, що держава докладає максимум зусиль для поліпшення інфраструктури закладів системи охорони здоров’я. Запущена програма капітальних вкладень, до  якої увійшли й об’єкти медичного профілю, розвивається меценатська допомога.

Відкриваючи церемонію нагородження працівників системи охорони здоров’я, які останнім часом найбільш відзначилися, Президент ПМР Вадим Красносельський зазначив: «Рятує життя пацієнта не міністр охорони здоров’я, а лікар, медсестра, санітарка. Я не раз повертався до думки про те, як виділити працю робітника охорони здоров’я, як його заохотити. У державі досі не було нагороди, яка б передбачала подяку за порятунок людського життя. Так, це суть вашої роботи; хтось скаже, що це ваш обов’язок – рятувати життя людей. Вважаю, що це не зовсім так. Тому і прийняв рішення про заснування нової нагороди – медалі «За порятунок життя». Цю нагороду Глава держави вручив 11 фахівцям, серед яких – анестезіологи-реаніматологи, фельдшера, акушер-гінеколог, хірург, кардіолог та лікар швидкої медичної допомоги.

Орденом «Трудова слава» були нагороджені: фельдшер швидкої медичної допомоги Кам’янської центральної районної лікарні Лариса Гришина; завідувач відділення функціональної діагностики Бендерського центру матері та дитини Афанасій Добростомат; заступник головного лікаря з економічних питань Рибницької центральної районної лікарні Надія Стрих і лікар-терапевт дільничного відділення загальної лікарської практики поліклініки № 1 Бендерського центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Ніна Шевченко.

У своєму виступі Голова Уряду Олександр Мартинов розповів про роботу з реформування галузі. В умовах обмежених фінансових коштів планується перебудувати систему таким чином, щоб вона стала ефективнішою та якіснішою без кадрових втрат і з підвищенням рівня оплати праці. Ця робота ведеться за участю головних лікарів лікувально-профілактичних установ. «Я хочу привітати вас із професійним святом, побажати здоров’я і добробуту. Ще раз дякую за вашу працю, низький вам уклін», – зазначив прем’єр. Він вручив працівникам охорони здоров’я медалі «За трудову доблесть» та «За відзнаку в праці».

Чотирьом фахівцям напередодні свята за Указом Президента надано почесне звання «Заслужений лікар ПМР», п’ятьом працівників галузі – почесне звання «Заслужений працівник охорони здоров’я ПМР». Нагороди їм вручив Голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Верховної Ради республіки Сергій Чебан.