Ситуацію в медичній галузі вдасться змінити на краще

Нагадаємо, що на початку 2018 року Президент ПМР Вадим Красносельський провів нараду, присвячену стану справ у системі охорони здоров’я. Учасники зустрічі зійшлися на думці: необхідно розробляти план розвитку галузі. Для цього була створена робоча група з вироблення пропозицій. Її очолив віце-прем’єр Олексій Цуркан.

Інформацію про результати діяльності цієї групи 8 червня заслухав Голова Уряду ПМР. Фахівці Міністерства охорони здоров’я представили аналітику. Інформацію зібрали по кожному лікувально-профілактичному закладу: чисельність обслуговування населення по кожному району, співвідношення лікарів і середнього медперсоналу, відсоток зайнятості ліжок тощо. Представлені дані свідчили про безсумнівний кадровий дефіцит в галузі й, відповідно, про зниження якості надання медичних послуг придністровцям.

Як констатували фахівці, кількість медичних установ на сьогодні оптимальна для нашої республіки. Такий висновок базується на принципі доступності медичної допомоги для кожного громадянина. Однак підвищити ефективність витрат на їхнє утримання можна за допомогою переведення їх в автономний статус, зазначив міністр охорони здоров’я Андрій Гуранда.

Заступник Голови Уряду Олексій Цуркан представив пропозиції щодо поліпшення чинної системи охорони здоров’я. Він назвав кілька умов перетворень: перехід на організацію роботи дільничної служби за принципом лікаря загальної лікарської практики, приведення кадрового та матеріально-технічного ресурсу первинної медико-санітарної допомоги до розрахункового рівня потреб, централізація служби швидкої медичної допомоги, зміна системи фінансування сфери охорони здоров’я.

Щоб виконати поставлені завдання і досягти результатів, за словами Олексія Олексійовича, необхідно збільшити обсяги фінансування сфери охорони здоров’я; актуалізувати нормативно-правову базу; забезпечити оптимальне співвідношення медичних працівників, їх чисельність, структуру та розподіл; підвищити кваліфікацію кадрів.

Глава Уряду, вислухавши думки всіх сторін, націлив Міністерство охорони здоров’я на продовження аналітичної роботи. Говорячи про фінансування медицини, Олександр Мартинов нагадав, що в рамках концепції бюджетно-податкової політики на середньострокову перспективу передбачається доведення забезпеченості медикаментами до 70 %. Крім того, по лінії програми капітальних вкладень щороку включатимуть витрати на ремонт об’єктів охорони здоров’я та на придбання медикаментів.

У ході зустрічі прем’єр заявив про намір зустрітися з керівниками відділень Республіканської клінічної лікарні та почути, якими вони бачать перспективи розвитку структурних підрозділів установи. «Хочу послухати кожного з них про стан справ у відділенні», – сказав Олександр Мартинов. Результатом зустрічі має стати внесення до програми Фонду капітальних вкладень витрат на необхідне обладнання.

За підсумками наради голова виконавчої гілки влади доручив розробити концепцію розвитку охорони здоров’я на 3 – 5 років. У ній окреслять проблеми галузі та шляхи їх вирішення; необхідну кількість фахівців у кожній медичній організації; механізми підвищення заробітних плат працівникам медичних установ, витрати на ремонт лікарень і закупівлю обладнання тощо. Концепцію презентують до кінця поточного року.

А 13 червня, після відвідування столичних медичних установ, на наступній нараді прем’єр-міністр доповів керівництву Уряду та Міністерства охорони здоров’я про загальні проблеми, характерні для всіх об’єктів охорони здоров’я. Він визначив кілька напрямків, якими треба рухатися. Перший – це внутрішній стан поліклінік та меблів, другий – зовнішній вигляд, третій – оснащеність обладнанням. «Десь це недостатність фізіотерапевтичного обладнання, десь – апаратів УЗД, обладнання для проведення рентген-обстеження. Скрізь свої потреби. І, мабуть, четвертий момент – комунікації, каналізація та електропостачання. На деяких об’єктах спостерігається складна ситуація. Наприклад, у поліклініці на вулиці Федька ми відкрили крани, а вода не тече», – зазначив Олександр Мартинов.

Невирішених питань, що накопичувалися роками, у кожній окремо взятій поліклініці багато. Але всі вони схожі – старі вікна (в деяких медичних закладах навіть не відчиняються), протікає покрівля і шви на фасаді будівель, відсутність елементарного косметичного ремонту, гарячого водопостачання, а в деяких навіть і холодного. Ці медустанови потребують термінового капітального ремонту. Крім того, дуже актуальним для всіх медичних закладів столиці  є питання про постачання гарячою водою. Ще на початку 90-х років у цілях економії поліклініки були відрізані від міських магістралей. Тепер ця проблема буде вирішена.

У місячний термін фахівці Мінекономрозвитку об’їдуть усі поліклініки столиці і проведуть ретельне вивчення питань, які потребують вирішення. Потім результати перевірки будуть представлені в Уряд ПМР для включення об’єктів до програми Фонду капітальних вкладень. Таким було головне доручення прем’єра. «Наші поліклініки в цілому по республіці повинні бути комфортні для пацієнтів, для лікарів і для всього персоналу, який у цих поліклініках працює. Це основна мета. Медустанови повинні бути функціональними. Зрозуміло, що там має бути вода: і гаряча, і холодна. Повинна бути каналізація та необхідне обладнання. Поліклініки повинні мати акуратний вигляд – як зовнішній, так і внутрішній», – підсумував прем’єр-міністр.

А найважливіший висновок за підсумками минулої зустрічі полягає в тому, що Олександр Мартинов упевнений: протягом 2 – 3 років ситуацію в медичній галузі вдасться істотно змінити на краще.

Сторінку підготувала   Ксенія    ВАСИЛЕНКО.