Цифри, деталі й конкретні плани на майбутнє

27 червня відбулося пленарне засідання Верховної Ради ПМР за участю Президента Вадима Красносельського. Головним питанням порядку денного був звіт Уряду ПМР про роботу у 2017 році.

Про основні напрямки діяльності виконавчого органу держави розповів депутатам Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов. За його словами, вони були спрямовані на покращення соціально-економічної ситуації в державі. Але, в першу чергу, на початку 2017 року треба було вживати заходів для стабілізації економічної ситуації, яка склалася на той час.

«У першу чергу ми розпочали з підвищення рівня прозорості національної економіки та забезпечення рівних умов ведення підприємницької діяльності для всіх економічних агентів. Механізм непрозорого витрачання коштів газового рахунку було припинено вже в січні 2017 року, а фінанси в повному обсязі були направлені на спеціальний газовий рахунок і в державний бюджет. Саме ці заходи допомогли уникнути затримок і сприяли своєчасній виплаті заробітних плат і пенсій», – розпочав Олександр Мартинов.

Необхідно було підвищувати й рівень прозорості діяльності головних системоутворюючих підприємств Придністров’я: Молдавського металургійного заводу, Придністровської залізниці, ДУП «Біохім». Вони у вищій мірі наростили обсяги виробництва, зберегли трудові колективи (їм удалося зберегти тисячі робочих місць на цих підприємствах). І до кінця 2017 року вже самі почали надавати допомогу бюджету республіки.

Голова Уряду наголосив і на важливості урегулювання бюджетної політики: «У 2017 році нам довелося розробляти два бюджети. Йдеться про бюджет на 2017 рік, тому що в тому вигляді, в якому він був представлений Урядом у 2016 році, він був неприйнятний, оскільки не був забезпечений джерелами фінансування, а також І бюджет на 2018 рік. Одним із великих досягнень 2017 року можу констатувати підвищення рівня прозорості й те, що ми почали більше жити своїм коштом, користуючись власними прибутками. Це важливо».

На думку Олександра Мартинова, одним із завдань виконавчого органу держави є покращення життя придністровців, і цьому сприятиме подальший економічний розвиток: «За підсумками 2017 року ми фіксуємо зростання обсягів промислового виробництва на 17 %, зросла роздрібна торгівля, експортні постачання. Республіка дедалі більшою мірою живе своїм коштом. Усіх заходів упродовж минулого року ми вживали спільно з депутатами Верховної Ради. Внутрішньополітична стабільність дозволила подолати економічну кризу і вийти на нову траєкторію розвитку».

Таким чином Голова придністровського Уряду відзвітував перед депутатами про здобутки й прогнози вітчизняної економіки за рік своєї діяльності. За підсумками його звіту (з конкретними цифрами та деталями, з конкретними планами на майбутнє) керівники профільних комітетів Верховної Ради відзначили позитивні моменти роботи виконавчого органу, а також обговорили недоліки, над якими необхідно ще працювати.

Присутній на засіданні Верховної Ради Президент Вадим Красносельський подякував депутатам за ретельне вивчення звіту Уряду і за небайдужість до вирішення державних проблем. Він підкреслив, що всі органи влади взаємодіють і роблять все необхідне для покращення життя придністровців. На його думку, в республіці не підвищуватиметься пенсійний вік за аналогією з Російською Федерацією: «Вони підійшли до пенсійної реформи, підвищивши рівень середнього віку життя людей, і, виходячи з цього, пішли шляхом підвищення пенсійного віку. Ми цим показником похвалитися поки що не можемо. Тому говорити на сьогодні про підвищення пенсійного віку в Придністров’ї контрпродуктивно», – сказав він.

Проект звіту Уряду було взято за основу, остаточно він буде ухвалений на наступному пленарному засіданні.

Микола   ЮРКЕВИЧ.