Проблеми профспілок республіки

У червні Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов, його заступник Олексій Цуркан спільно з керівниками міністерств і відомств провели зустріч з президією Федерації профспілок Придністров’я.

Під час спілкування прем’єр-міністр підкреслив важливість думки громадських організацій щодо поточної ситуації в республіці. Олександр Мартинов зазначив: «Нині Уряд працює над тим, щоб поступово вирішувати проблеми, які накопичувалися десятиліттями в галузях освіти, охорони здоров’я, комунальному господарстві й соціальній сфері. Нас запитують, куди направляють прибутки від росту економіки та як цей ріст економіки відчути, «помацати» руками. От на розв’язання саме цих проблем і направляють зароблені гроші».

Голова Федерації профспілок Віктор Іванченков, у свою чергу, зупинився безпосередньо на діяльності організації. ФПП нині активно працює з молодими членами профспілки, а також із тими, хто ще не вступив у ряди організації. Засновано нове друковане видання Федерації – газета «Профсоюзы Приднестровья».

Водночас є низка проблем, які потребують негайного вирішення. Кілька років тому для ремонту готелю «Аист» попереднім керівництвом громадської організації було взято кредит у розмірі 3 млн рублів. Частину кредиту вдалося погасити, а решта – залишається для неї непосильною. Голова Уряду обіцяв допомогти знайти шляхи розв’язання проблеми й доручив Олексію Цуркану взяти під контроль питання власності ФПП, зокрема – готелю «Аист».

З-поміж розглянутих актуальних тем – велика заборгованість у виплаті заробітної плати на деяких підприємствах. Загальна заборгованість на сьогодні становить близько 27 млн рублів. Опрацювати цю проблему Голова Уряду доручив Міністерству економічного розвитку спільно з Міністерством соціального захисту. «Упродовж трьох тижнів зробіть реєстр підприємств, які мають заборгованість. І ми проведемо відповідну роботу з кожним керівником цих підприємств. Треба більш детально підійти до кожної ситуації», – уточнив він.

Приділили на зустрічі увагу й галузі культури. Тетяну Руденко, заступника голови ФПП з інформаційної політики та зв’язків із громадськістю, хвилює виплата надбавок за кваліфікаційні категорії молодим фахівцям: «Постановою Уряду визначена надбавка до заробітної плати молодим фахівцям (працівникам культури) зі стажем до 3 років до 30 РУ МЗП. Без прийменника «до» виплачують і 5, і 10 РУ МЗП. Така ж історія і з надбавками за категорії до 40 і до 50». Представники відомств констатували, що в профільних міністерствах фінансів та соціального захисту вже приступили до розв’язання цієї проблеми. Щодо оснащеності сільських Будинків культури (на сьогодні їх чимало перебуває в незадовільному стані), за дорученням Президента установи поступово почнуть включати до Програми фонду капітальних вкладень.

Зупинилися й на забезпеченні населення житлом. Олександр Мартинов пояснив, що в цьому напрямку робота значно пожвавилася, вже працює робоча група з вироблення необхідних механізмів. «Ми вивчаємо можливість видачі одноразової субсидії для первинного внеску на придбання помешкання. І другий момент – субсидування процентної ставки за кредитами», – підсумував він.

Упродовж однієї години зустрічі представники ФПП змогли з’ясувати для себе ситуацію щодо літнього оздоровлення дітей, механізм реагування на анонімні скарги, прояснили ситуацію щодо банкрутства на Бендерському дослідно-експериментальному заводі, довідалися про надання додаткових відпусток деяким категоріям медпрацівників і навіть про організацію курсів з виховання навичок спілкування для молодшого і середнього медичного персоналу.

Державній службі засобів масової інформації було доручено регулярно висвітлювати в державних і муніципальних ЗМІ діяльність ФПП та профспілок у цілому.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.