Лідери легкої промисловості

Торгово-промислова фірма «Інтерцентр Люкс» є лідером легкої промисловості ПМР. Нещодавно вона відсвяткувала своє 25-річчя. Наш кореспондент зустрівся з генеральним директором підприємства Тетяною Кіндяшковою і працівниками фірми, які розповіли про значення праці людей, які там трудяться.

«Наше підприємство було створене в 1992 році. Маючи великий досвід роботи у швейній галузі, президент фірми Анатолій Дзернович організував це підприємство. У 90-і роки минулого століття в нас не було проблем з робочою силою, оскільки наші громадяни були зацікавлені у стабільній роботі, яку тоді було важко знайти. Працювало у нас 14 бригад у двозмінному режимі.  2004 року ми приватизували Дубоссарську швейну фабрику, де працювали 280 швачок.  Маючи прибуток, ми почали модернізувати наше виробництво», – розповіла генеральний директор.

Проблеми з кадрами на підприємстві розпочалися на початку 2000-х, коли  швачки залишили фірму, виїжджаючи за межі ПМР у пошуках кращої долі. Також з 2013 року заклади середньої професійної освіти перестали випускати швачок, що також ускладнило роботу. Тоді на фірмі вирішили готувати власних учнів і навчати їх азів професії.

Як зауважила Тетяна Кіндяшкова, професія швачки складна, і людина повинна сама відчувати, готова вона нею займатися чи ні. Потрібна державна підтримка і зміни в законодавстві, які б дозволили закріпляти людей за підприємствами. Так, на сьогодні заклади середньої професійної освіти навчають своїх студентів протягом 2 років і 10 місяців. Треба починати роботу зі шкіл республіки. Нині «Інтерцентр Люкс» готовий забезпечити школи республіки швейним обладнанням і надати свого майстра для ознайомлення школярів із особливостями професії та задля підвищення її престижу. Підприємство готове співпрацювати зі столичним коледжем бізнесу і сервісу та Дубоссарським індустріальним технікумом щодо питання підготовки професійних кадрів.

На фірмі надають пільги і гарантії працівникам. Швачка, яка лише прийшла працювати, отримує підйомні в розмірі 1500 рублів. Фірма забезпечує своїх робітників транспортом для проїзду на роботу і з роботи. Щорічно працівники підприємства проходять оздоровлення в санаторіях, профілакторіях, а їхніх дітей забезпечують путівками в дитячі оздоровчі табори. Кращі робітники мають можливість здобути повну середню і вищу освіту в навчальних закладах за рахунок коштів підприємства, у свята (Новий рік, 8 березня, День легкої промисловості тощо) усіх робітників забезпечують продовольчими наборами, окрім цього фірма оплачує святкові обіди і вручає матеріальні нагороди (премії) своїм робітникам.

На думку генерального директора, потрібно покращити роботу центрам зайнятості, які б організовували зустрічі представників підприємства з громадянами, які шукають роботу. На цих заходах вони б розповідали про переваги, які мають придністровці з робочими спеціальностями.

«Ми готові йти назустріч усім охочим допомогти вирішити питання трудових кадрів», – сказала Тетяна Кіндяшкова.

15 років працює на підприємстві швачкою Тетяна Обручкова, яка розповіла про свою роботу. «У нас чудовий колектив, який віддає своїй роботі всі сили. Якщо побачиш у місті людину, яка носить твій виріб, важливо, щоб тобі не було соромно, що рукав перекошений або комір не так зшитий, щоб було приємно від того, що одяг носять із задоволенням», – сказала Тетяна.

Вікторія Бєлокобильська працює на підприємстві стажистом. Вона дуже задоволена, що трудиться тут. «Приємно робити власноруч якісні речі й у такий спосіб допомагати людям. У нашій роботі найголовніше – робити все швидко і якісно. Наставники завжди готові дати мені пораду в будь-якій ситуації», – сказала Вікторія.

Важливим напрямком діяльності фірми є агропромисловий комплекс. Коли були ризики вкладати кошти в один вид діяльності, Анатолій Дзернович вирішив зайнятися і розвитком сільського господарства. Сільськогосподарський комплекс (СХК) «Агро-Люкс», заснований 2001 року, один з найбільших у ПМР сільськогосподарський, переробний і тваринницький комплекс торгово-промислової фірми «Інтерцентр Люкс», філії якої розташовані в центральній та південній частині Придністров’я, діє як вертикально інтегрований холдинг з вирощування, продажу та переробки зернових, бобових і олійних культур, з виробництва молока великої рогатої худоби та розведення племінного свинарства європейських беконних порід, перероблення їх у продукти харчування, розфасування і продажу під власним торговим брендом.

До складу СХК «Агро-Люкс» входять сільськогосподарський переробний комплекс у селі Шипка Григоріопольського району; сільськогосподарський переробний комплекс, племінний свинокомплекс і молочно-товарна ферма в селі Фрунзе Слободзейського району.

«У Шипці в нас працює 90 придністровців, а у Фрунзе – 250 сельчан. Маючи стабільну роботу, вони утримують свої родини. Наш керівник Анатолій Дзернович взяв на себе державну місію – шити для людей прекрасний одяг і забезпечувати їх продуктами», – зазначила Тетяна Кіндяшкова.

Олександр   ЗАЙЧУК.