Позитивні зміни

У Хрустовій – одному з найбільших сіл Кам’янщини – урочисто відкрито ринок. Його будівництво й облаштування стало частиною масштабного проекту «Розвиток співтовариств сільської місцевості Придністров’я».

Це один із проектів, які впроваджує Агентство регіонального розвитку Придністров’я за фінансової підтримки Фонду демократії при ООН. Як повідомила директор цієї некомерційної організації Тетяна Яськова, гранти на вирішення найактуальніших проблем отримали 12 сіл республіки. Хрустовчани пріоритетом обрали створення належних умов для реалізації сільськогосподарської продукції.

До цієї пори ринок розташовувався на центральному майдані села, через який проходять відразу три автодороги. Незручно було всім: водіям і пішоходам, продавцям і покупцям. Промислові товари та навіть продукти часто продавали просто з землі, не маючи можливості прикрити їх від негоди. А яким небезпечним було сусідство людей, які захоплено торгуються, з автотранспортом, що рухається з великою швидкістю!

«Місцева влада розробила Програму соціально-економічного розвитку населеного пункту, де описано виявлені проблеми Хрустової та можливості їх вирішення, – розповів глава сільської адміністрації Василь Гандрабура. – Одним із ключових питань мешканці назвали відсутність місця збуту сільгосппродукції, виробництвом якої зайнята більшість працездатного населення. Агентство регіонального розвитку надало Хрустовій грант на вирішення цієї проблеми – і розпочалася робота. До неї прилучилися селяни, трудівники колгоспу «Путь Леніна», спонсори. За три місяці пустир, куди несвідомі хрустовчани викидали сміття, розчистили, вирівняли, обгородили парканом. На території встановили прилавки з навісами, що захищають від пекучого сонця, дощу та снігу. У перспективі – будівництво павільйону для продажу м’ясної продукції».

Глава упевнений, що благоустрій і подальший розвиток ринку сприятиме зростанню кількості підприємців у селі. Зараз малий бізнес освоюють всього сім хрустовських сімей. Вони займаються вирощуванням сільгосппродукції та роздрібною торгівлею. Новий ринок відкриває для них нові можливості. Не потрібно виїжджати в район, щоб реалізувати овочі, фрукти, яйця, м’ясо, молоко, сметану, сир, бринзу тощо.

Ще один майданчик, на якому можна торгувати сільгосппродукцією, отримав і місцевий колгосп «Путь Леніна». Господарство зберегло багатогалузеву структуру. На полях вирощують не лише зернові та технічні культури, а і кавуни, дині, всілякі овочі. Трудівники тваринницького комплексу займаються розведенням великої рогатої худоби, свиней, овець і курей. Колгосп має пасіку. І вся продукція – якісна, свіжа і, що дуже важливо, дешевша, ніж на ринках республіки. Тому біля колгоспних вантажівок завжди черги.

Зібралися вони і біля нових прилавків у день відкриття ринку. Селяни охоче купували продукти і промислові товари, за якими вже не потрібно їхати до райцентру, гаючи по півдня. Задоволені були створеними для торгівлі умовами продавці. «Не треба возити переносний намет і свої столики, щоб розкласти продукти. На прилавках добре видно весь асортимент, а навіси захищають від примх погоди», – відзначила, зважуючи замовлений покупцями товар, Галина Морар. Хрустовчанка займається цим бізнесом від 1995-го і краще за інших здатна оцінити позитивні зміни, що відбулися в Рік підприємця.

Тетяна   ГРИЦЮК.