Навчатися і жити в рідному Придністров’ї

У нашій республіці роблять все можливе, щоб дати сучасну освіту дітям і забезпечити їм гідне майбутнє. Кращих випускників середніх шкіл золотими й срібними медалями на урочистій церемонії в Палаці Республіки нагороджували Президент ПМР і перші особи держави. Серед них були випускники з Дністровська.

Урожай медалей і здобутків випускників двох загальноосвітніх шкіл міста енергетиків дає нам право говорити про те, що педагогічні колективи забезпечують досить високий рівень освіти, що наші діти бажають і люблять учитися. Усього зі шкільної лави у доросле життя 2018 року вирушили 40 випускників. З них за одинадцять років напруженої праці дві найбільш почесні нагороди – золоті медалі здобули Катерина Москаленко (МОУ «СШ № 1») та Наталія Чебан (МОУ «СШ № 2»). Чотири срібні медалі – гідне завоювання Єлизавети Погожої (МОУ «СШ № 1») та Дарини Богуцької, Валерії Завалишко і Марії Кухтової (МОУ «СШ № 2»). Атестати з відзнакою одержали Катерина Лісова, Марія Дальниченко, Аліна Губа, Владлена Єскіна, Карина Зубчевська, Тетяна Данич та інші. На урочисту церемонію вручення атестатів у БК «Енергетик» за традицією зібрався весь Дністровськ. З успішним закінченням школи юнаків і дівчат тепло привітали глава держадміністрації Сергій Карюк і депутат Верховної Ради Віктор Гузун. Звертаючись до випускників, вони побажали їм знайти своє професійне покликання і працювати на рідній землі на благо народу Придністров’я.

В урочистий день прощання зі школою звучали розумні й добрі напуття директорів шкіл Лариси Пстигіної та Людмили Кондратюк, зворушливі слова вчителів і щирої вдячності батьків, сердечні зізнання випускників. Їх того дня піснями й танцями вітали й проводжали в нове життя творчі колективи Будинку культури.

Багато юнаків і дівчат уже визначилися з вибором професії. Більшість збирається вступати в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Найбільш популярні нині інженерно-технічний, медичний, економічний та юридичний факультети. Привертають увагу молоді професії журналіста, еколога, психолога і педагога. Деякі випускники вирушать до навчальних закладів Росії та України. Відрадно, що більшість із них все-таки пов’язують своє майбутнє з Придністров’ям.

«У школі я з великим інтересом вивчала природничі науки, особливо біологію, і мрію стати лікарем, – каже Валерія Завалишко, – буду вступати на медичний факультет нашого університету. Я з дитинства вирішила, що допомагатиму людям».

Срібна медалістка Марія Кухтова діловито повідомила, що найбільше їй подобаються точні науки, вона вже твердо вирішила вступати в Тираспольський університет: «Тут дають глибокі знання, гадаю, що після навчання робота для мене знайдеться. Хочу бути корисною на своїй Батьківщині».

Щаслива володарка золотої медалі Наталія Чебан на запитання про свої плани відповіла: «Хочу жити й навчатися в рідному Придністров’ї. Мрію вступити в ПДУ, вивчати світову економіку і допомогти нашій країні вийти на новий виток економічного розвитку».

Галина   МИКОЛАЄНКО.