Державні закупки стануть ефективнішими

На тому ж засіданні Верховної Ради обговорено та схвалено в другому читанні проект закону «Про державні закупки в ПМР».

Законопроект спрямований на раціональне, ефективне та прозоре витрачання бюджетних коштів. Кожен громадянин ПМР, згідно з Конституцією, повинен знати, як, куди і чому витрачаються його кошти, що потрапляють до бюджету шляхом сплати податків. У зв’язку з цим, планується поступово відмовитися від тендерів і перейти до проведення відкритих електронних торгів у формі аукціону. Крім того, документ передбачає, що жодна закупівля для потреб держави не буде здійснюватися без його проведення. Ця ефективна система застосовується в усьому світі.

«Головна ідея полягає у зміні підходів до витрачання бюджетних коштів на здійснення закупок для потреб держави. Нинішня система не відповідає сучасним реаліям. При цьому документ багато в чому схожий з російським аналогом, але враховує специфіку нашої держави», – пояснив нашому кореспонденту один з авторів законопроекту, голова відповідального комітету Віктор Гузун.

У період між першим і другим читанням нового законопроекту «Про державні закупки в ПМР» до профільного комітету з розвитку підприємництва та промисловості надійшло 75 поправок. Попередньо вони були обговорені та проаналізовані учасниками робочої групи, в числі яких були і представники експертного співтовариства. Для ретельного опрацювання численних поправок депутатський корпус прийняв рішення залишити законопроект у режимі другого читання, щоб ухвалити його в остаточному вигляді вже на наступному пленарному засіданні, яке заплановане на 11 липня.

Передбачається, що новий закон «Про державні закупки в ПМР», спрямований на економію державних коштів, набуде чинності з 1 січня наступного року.

Олена   РАТУШНА.