День Пам’яті останнього бою

Гвардійці четвертої Григоріопольської роти 1 липня 1992 року мужньо витримали на Кошницькому і Дороцькому плацдармах останній і найважчий бій проти молдовських агресорів. Минуло 26 років, але цей день залишається однією зі скорботних дат в історії району.

Відбиваючи атаку загону поліції та бронетехніки противника, в цьому останньому бою загинули два молодих бійці – Андрій Стоєв та В’ячеслав Бойченко. Меморіальні заходи за традицією розпочалися цього дня з покладання вінків і квітів до Пам’ятного знаку та могил захисників Придністров’я на Меморіальному комплексі «Скорботна мати». Далі колона автобусів і автомобілів вирушила до меморіального обеліска на Кургані Слави. Курган досі називають «Хлопчиком». Колись на його вершині ніс незмінну вахту піонер з прапором і горном. Влітку 1992 року скульптура була нещадно зруйнована снарядами, випущеними з гармат ОПОНівців Молдови.

Керівники району, представники громадських організацій, рідні, друзі й товариші по службі полеглих бійців зібралися на місці, де пролягали оборонні позиції захисників республіки, – в кількох кілометрах від села Дороцьке, розташованого вздовж траси Тирасполь – Кам’янка.

На мітингу, присвяченому 26-й річниці Пам’яті останнього бою, голова держадміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополь Олег Габужа тепло привітав учасників подій, їх рідних, усіх, хто свято шанує пам’ять загиблих і померлих захисників: «Від трагічних подій літа 1992 року минуло вже більше чверті століття, але ми не повинні забувати про те, скільки болю і страждань випало на долю нашого народу. Наш обов’язок – зберегти пам’ять про подвиг тих, хто ціною свого життя боровся за майбутнє країни, мир і свободу на рідній землі».

Зі словами глибокої вдячності та подяки за твердість духу, віру і мужність, проявлені в 1992 році, до учасників бойових дій, сімей загиблих захисників Придністров’я звернулися депутат Верховної Ради ПМР Олег Леонтьєв і голова Григоріопольського Союзу захисників Придністров’я «Центр» Сергій Кутовий. За три місяці бойових дій в нашому районі загинуло 12 гвардійців. Всі вони мужньо стали на захист молодої республіки й дали гідну відсіч агресорові. Їх цього дня згадали поіменно й низько схилили голови, пом’янувши хвилиною мовчання.

Серед присутніх на мітингу була мати Андрія Стоєва Світлана Михайлівна, яка щиро подякувала всім за пам’ять, шану та повагу до вірних синів Придністров’я. Учасники мітингу поклали квіти до меморіального комплексу. Рідні та близькі відвідали могили захисників міста, району і республіки.

Світлана   КОНДРОВА.