Завдяки їхній праці – дороги безпечні

Святковими зборами з нагоди 82-ї річниці створення служби Державної автомобільної інспекції в СРСР і 27-ї річниці заснування ДАІ ПМР відзначили співробітники Міністерства внутрішніх справ (МВС) своє професійне свято. Кожен з них докладає зусиль, щоб зробити дороги нашої країни безпечними.

Урочиста церемонія розпочалася з шикування та покладання квітів до пам’ятника співробітникам, які загинули, виконуючи службовий обов’язок під час збройної агресії з боку Молдови. А головна частина зібрання відбулася в актовій залі, де працівники служби ДАІ пригадали віхи своєї історії. 3 липня 1936 року Рада народних комісарів затвердила «Положення про Державну автомобільну інспекцію Головного управління робітничо-селянської міліції НКВС СРСР». З того часу почали відзначати день Державної автомобільної інспекції.

Державтоінспекція ПМР починає своє літочислення з 1991 року, коли перші співробітники ДАІ перейшли під юрисдикцію молодої республіки. «Сьогодні на сторожі безпеки дорожнього руху – понад 300 співробітників ДАІ. Автопарк служби налічує понад 110 автомобілів і 7 мотоциклів. У республіці встановлено понад 70 відеокамер системи «Безпечне місто», 34 з яких – у столиці. За минулий рік, завдяки цій системі, було зафіксовано понад 100 тисяч порушень
правил дорожнього руху», – зазначив начальник Управління ДАІ МВС ПМР Радіон Бутнару і подякував усім присутнім за їхню нелегку працю.

З року в рік спостерігається підвищення рівня культури поведінки на дорогах, як з боку водіїв, так і з боку пішоходів, що сприяло зниженню кількості дорожньо-транспортних пригод і травматизму на дорогах республіки.

За статистикою прес-центру МВС ПМР, за минулі півроку було зареєстровано 55 аварій, під час яких 6 людей загинули й 62 отримали травми різного ступеня тяжкості. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість ДТП з постраждалими зменшилася на 40 %, кількість загиблих скоротилася на одну людину, а число поранених – на 38 осіб (38 %). Значно покращилася ситуація щодо дитячого дорожньо-транспортного травматизму. За звітний період у ДТП постраждало 8 дітей (у 2017 році – 14).

За 6 місяців 2018 року на території ПМР зареєстровано 991 ДТП, пов’язана тільки з механічними пошкодженнями транспортних засобів. Це на 147 випадків більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Зростання кількості механічних дорожньо-транспортних пригод відбулося через збільшення звернень до страхових компаній, оскільки без офіційного документування отримати виплати неможливо.

На урочистій церемонії генерал-майор міліції Сергій Левинський від імені міністра внутрішніх справ, від імені колегії й від щирого серця поздоровив співробітників з професійним святом: «У службі ДАІ працюють висококласні фахівці – це люди, готові за будь-яких умов зупинити порушника, стати на шляху злочинця, прийти на допомогу постраждалим. Своїм професіоналізмом ви заслужили визнання всіх учасників дорожнього руху. Особливі слова подяки хочу висловити ветеранам, тим, хто віддав багато років службі ДАІ. Спасибі вам, ми пам’ятаємо, який труд внесли ви у становлення та розвиток нашої служби». Генерал-майор також вручив службовцям відомчі нагороди: медаллю «За відмінну працю» відзначено майорів Дмитра Багатого та Сергія Пелена, Грамотою Президента ПМР – майора Ігоря Ботнара, Грамотою міністра внутрішніх справ – майора Андрія Щербину.

Нині в системі служби налагоджена діяльність семи відділень Державтоінспекції та міжрайонних реєстраційно-екзаменаційних відділень. З метою поліпшення якості та результативності роботи ДАІ впроваджено чимало новаторських пропозицій. Істотні зміни торкнулися й автотранспорту: введено нові державні номерні знаки, свідоцтва про реєстрацію транспорту та посвідчення водія, проведена автоматизація системи обліку транспортних засобів, створена республіканська картотека й багато іншого.

Тепер з управлінням ДАІ можна тримати зв’язок через додаток Viber за номером +37353370409.

Анастасія   КАЛІОН.