Перевірка на мужність відмінно пройдена

Військовослужбовці армійського спецназу пройшли сувору перевірку на мужність і стійкість, вони довели своє право носити блакитні берети. Ретельна підготовка та здача одного з найважливіших нормативів – стрибок з парашутом – стали справжнім випробуванням для початківців. Всі бійці виконали завдання на відмінно. Заслужену нагороду вони отримали на столичному Меморіалі Слави.

Блакитний берет ще в середині минулого століття став символом мужності й воїнської честі. Право носити цей головний убір надавалося бійцям, які проходять службу у десантних, десантно-штурмових підрозділах і частинах спеціального призначення. Володарем блакитного берета може стати солдат або офіцер, який пройшов підготовку до випробування та здійснив стрибок з парашутом.

Армійський спецназ – це підрозділ, призначений для виконання різноманітних специфічних заходів у бойовій обстановці. Спецназівці мають пройти повноцінну бойову підготовку, в тому числі і повітряно-десантну.

Підготовчий курс десантника містить теоретичну форму навчання, практичні відпрацювання всіх елементів стрибка з парашутом на землі, а також завершальний етап – виконання навчальних тренувальних стрибків. Всі тренувальні вправи велися на повітряно-десантному комплексі на спеціальних тренажерах. І вже тільки після такої ретельної підготовки був зданий залік на знання теоретичних основ, пройдена медкомісія, й особовий склад був допущений до виконання навчально-тренувальних стрибків з висоти 600 метрів.

«Стрибки проведені успішно, без травм, без пригод, – підкреслив начальник відділу бойової підготовки полковник Сергій Островський. – Настав такий день, коли люди, які вперше потрапили в літак і здійснили стрибок, з гордістю тримали в руках свідоцтва парашутистів і блакитні берети. Я вважаю, що ця подія є досить серйозною в житті кожного чоловіка. Вони запам’ятають пережиті в небі почуття на все життя».

На урочистому врученні голубих беретів кореспондент нашої газети поспілкувався з тими, хто в призначений час отримав цей довгоочікуваний головний убір, та дізнався, які емоції переживали бійці під час проходження такого серйозного іспиту.

Рядовий Олександр Бурдецький: «Від першого стрибка було дуже багато емоцій. Я переборов себе, свої страхи і переломив той бар’єр, коли ти виходиш в рамку літака, дивишся на землю, а там все таке маленьке. Саме в цей момент борешся зі своїми страхами».

Рядовий Петро Гавриленко: «Для мене цей день дуже важливий, один з найважливіших днів десантника, оскільки стрибок з парашутом – це не сама ціль, а лише засіб досягнення мети. Я вважаю, що кожен десантник повинен виконати свій перший стрибок, але не останній».

Після вручення голубих беретів, з цією важливою подією бійців привітав начальник Головного штабу Збройних сил ПМР полковник Сергій Герасютенко: «У житті кожного з нас є знаменні дати, й одна з них настала для вас сьогодні. Перший стрибок – це серйозний вчинок, і я вважаю, що воїн-десантник здатний подолати не тільки холод і спеку, вогонь і воду, але й має захищати рідне придністровське небо. Девіз воїна-десантника «Ніхто, крім нас» – це сенс усього життя». Церемонія вручення беретів завершилася фотографією на пам’ять і проходженням військовослужбовців урочистим маршем.

Тетяна   СТОЯНОВА.